Home

Achtergrond

CWB: tekort aan mais ondersteunt tarweprijs

De tarweprijs wordt ondersteund door een tekort aan mais.

Vooral in de VS ontstaat volgens de Canadian Wheat Board (CWB) een onbalans tussen vraag en aanbod van mais. Het Amerikaanse ministerie van landbouw verwacht dat de VS aan het eind van dit seizoen 2010/2011 een maisvoorraad heeft van 34,9 miljoen ton. Dat is een kritisch kleine voorraad, schrijft de CWB op haar website. "Als meer mais wordt gebruikt voor de productie van bioethanol, zal de eindvoorraad nog kleiner zijn dan aan het eind van seizoen 2006/2007. Die krappe maisvoorraad was de aanjager van de forse prijsstijgingen in graanseizoen 2007/2008."

De CWB, dat de vermarkting van tarwe regelt in Canada, merkt op dat de tarwemarkt zelf niet krap is. "De lagere tarweproductie in de EU, Rusland en Canada wordt voor een deel gecompenseerd door de goede oogsten in de VS. Door de dalende productie zullen de wereldwijde tarwevoorraden met 10 procent krimpen. Maar dan blijft er nog altijd een voorraad over van 175 miljoen ton. Dan kun je nog steeds spreken van een historisch grote voorraad."

De Rabobank verwacht dat de invloed beperkt zal blijven van die grote voorraad tarwe op de prijs. Dat schrijven analisten van de bank in een rapport over de wereldmarkt voor agrarische grondstoffen. "Er wordt slechts een klein tekort aan tarwe voorzien in seizoen 2010/2011. De wereldvoorraad aan tarwe blijft daardoor groot. Maar een groot deel van de tarwevoorraad ligt in China en India. Deze twee landen spelen nauwelijks een actieve rol op de exportmarkten."

De Canadian Wheat Board verwacht een verdere opdrijving van de tarweprijs door speculatie. "De wereldeconomie zit nog steeds in een dip. Er zijn grote hoeveelheden geld beschikbaar die niet zijn geïnvesteerd op de aandelenmarkten. Nu de graanprijzen stijgen wordt veel van dit speculatieve geld ingezet op de tarwemarkt. Dat ondersteunt de tarweprijs. Maar als door positieve berichten over de oogst de speculanten zich terug trekken dan is dit effect weer snel verdwenen."

Of registreer je om te kunnen reageren.