Home

Achtergrond

CDA wil overtuigende reactie van Wellink

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) moet in zijn plan om de cultuur bij zijn organisatie te veranderen, ook overtuigend laten zien dat hij zelf de juiste man is om maatregelen door te voeren.

Dat stelde CDA-Tweede Kamerlid Elly Blanksma donderdag in een debat over de bevindingen van de commissie onder leiding van professor Michiel Scheltema, die de ondergang van DSB Bank heeft onderzocht. Scheltema velt een hard oordeel over het optreden van DNB.

Wellink krijgt een maand de tijd om in een plan van aanpak te laten zien dat hij lessen trekt. Volgens Blanksma moet duidelijk worden dat DNB "succesvol slagvaardiger en transparanter'' kan worden gemaakt. Ze wil bovendien dat DNB externe deskundigen inschakelt. "Vreemde ogen dwingen.''

Ook D66 is er nog niet van overtuigd dat DNB zelf in staat is de noodzakelijke cultuurverandering door te voeren. D66-Kamerlid Wouter Koolmees wil een goede controle van de minister van Financiën.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.