Home

Achtergrond 222 x bekeken

Bunge verwacht aantrekkende markt

Bunge heeft het laatste kwartaal 1,8 miljard dollar (1,4 miljard euro) winst geboekt.

De winst, zes keer groter dan vorig jaar, is vooral het gevolg van de verkoop van kunstmestactiviteiten in Brazilië. De marges van met name de soja-activiteiten staan onder druk en het bedrijf voelt zich gedwongen een reorganisatie uit te voeren.

De omzet bleef nagenoeg gelijk op 11 miljard dollar (8,4 miljard euro). Bunge geeft toe de situatie op de soja-markt verkeerd te hebben ingeschat. Het bedrijf ging uit van een markt in balans, maar zag zich al snel geconfronteerd met een stokkende aanvoer, terwijl de vraag vanuit China de prijs verder omhoog duwde.

Bestuursvoorzitter Alberto Weisser verwacht voor de tweede helft van het jaar betere resultaten. Op het Noordelijk halfrond neemt de vraag toe, aldus Bunge. Tevens verwacht Weisser dat kunstmestverkopen zullen aantrekken omdat boeren in Zuid-Amerika nog te weinig hebben ingekocht.

Toch zet het bedrijf een fors reorganisatieplan door dat moet resulteren in 120 miljoen dollar aan kostenbesparingen. Het bedrijf slaagde er het afgelopen jaar reeds in zich te ontdoen van 1,5 miljard dollar aan schulden.

Bunge is na Cargill en ADM de grootste handelsonderneming in agrarische grondstoffen ter wereld, en een grote producent van kunstmest. Het bedrijf is ooit gestart door Duitse immigranten in Amsterdam, maar wordt tegenwoordig geleid vanuit de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.