Home

Achtergrond 210 x bekeken

Brussel onderzoekt miljardenvoordeel GDF-Suez

De Europese Commissie onderzoekt of de grote Franse stroomproducent GDF-Suez een illegaal miljardenvoordeel heeft gekregen van de toenmalige Belgische premier Herman Van Rompuy, die een maand later werd gekozen tot EU-president.

De Vlaamse zakenkrant De Tijd onthulde dat vandaag. De Belgische regering gaf het Franse energiebedrijf in oktober het recht om tien jaar lang voor 250 miljoen euro per jaar drie oude kerncentrales in België te gebruiken. Dat bedrag van 250 miljoen euro is echter veel te goedkoop, zo klaagden concurrenten Eneco uit Rotterdam en het Belgische Electrawinds bij de Europese Commissie.

Bij het akkoord is bovendien afgesproken dat GDF-Suez-dochterbedrijf Electrabel voor 500 miljoen euro aan investeringen in groene stroom garandeert. Electrabel krijgt daardoor praktisch een monopolie op groene stroom in België, redeneren de concurrenten. De Belgische energie-toezichthouder CREG berekende de nettowinst op de deal voor GDF op 2 miljard euro.

De dienst Concurrentie van de Europese Commissie heeft per brief bij de Belgische regering om opheldering gevraagd. Volgens de Vlaamse zakenkrant staat daarin "met scherpe taal''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.