Home

Achtergrond 165 x bekeken

Brussel: helft minder verkeersdoden in 2020

Het aantal verkeersdoden in de Europese Unie moet de komende tien jaar halveren, zo heeft de Europese Commissie dinsdag als doel gepresenteerd.

Auto's en wegen moeten daarom veiliger worden en er zijn meer politiecontroles nodig. "Elke dag sterven honderd mensen in het verkeer in Europa'', zei EU-commissaris Siim Kallas (Verkeer). "We hebben veel vooruitgang geboekt sinds 2001. Maar het aantal doden en gewonden op onze wegen is nog steeds onacceptabel. We kijken daarom naar de types auto's, waar ze rijden en hoe ze rijden.''

De EU-commissaris komt met een veiligheidsplan 2011-2020. Daarin staan zeven strategieën voor allerlei verkeersdeelnemers. Het idee is onder meer dat elektronische stabiliteitscontrole (ESC) verplicht wordt in zowel auto's, bussen als vrachtwagens, om het gevaar van slippen of kantelen te beperken. In alle auto's moet ook een alarm afgaan als de bestuurder geen gordel draagt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.