Home

Achtergrond

Britse premier flirt met Turken

De Britse premier David Cameron zal zich "gepassioneerd'' inzetten voor toetreding van Turkije tot de Europese Unie (EU).

De rechtse regeringsleider zei dat dinsdag tijdens zijn eerste bezoek aan het Europees-Aziatische land sinds zijn aantreden in mei. Cameron verhoogde daarmee de druk op Frankrijk en Duitsland, de grootste tegenstanders binnen de unie van een Turkse lidmaatschap.

Cameron liet weten dat hij boos is over het trage tempo van de onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU. Hij vergeleek de vijandige houding van verscheidene landen ten aanzien van Turkije met de wijze waarop in het verleden in Europa tegen Groot-Brittannië werd aangekeken.

Groot-Brittannië trad pas in 1973 toe tot de EEG, de voorloper van de EU. Eerder had Frankrijk een veto uitgesproken over toetreding van Groot-Brittannië. Nu verzet de Franse president Nicolas Sarkozy zich tegen de komst van Turkije. Hij komt daarmee een belofte na die hij tijdens de verkiezingen van 2007 deed. Ook Duitsland wijst een Turkse lidmaatschap af.

"We weten wat het is om buitengesloten te worden van de club. Maar we weten ook dat dit soort dingen kunnen veranderen'', aldus Cameron. "Samen wil ik de weg plaveien van Ankara naar Brussel.'' De toetreding van Turkije tot de EU ,,is vitaal voor onze economie, vitaal voor onze veiligheid en vitaal voor onze diplomatie'', stelde de Britse regeringsleider.

Parijs ziet net als de regering van Duitsland liever dat Turkije slechts een bevoorrechte partner van de EU wordt. Cameron vindt dat niets: "Ik geloof dat het niet goed is te zeggen dat Turkije het kamp wel kan verdedigen, maar niet in de tent mag komen zitten.''

Volgens Berlijn is Turkije, dat al ruim vijf jaar kandidaat-lid is van de Europese Unie, verre van klaar voor een volledig EU-lidmaatschap. Maar om economische en veiligheidsredenen is het van wezenlijk belang om Ankara aan de Europese zijde te scharen, vindt de Duitse regering.

,,Het land kan bij de oplossing van conflicten zeer constructief helpen'', aldus de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, dinsdag tegen Duitse media aan de vooravond van zijn bezoek aan Turkije. Hij verwees naar Afghanistan en Iran. "We hebben er groot belang bij dat Turkije naar Europa trekt. Ik wil een Turkije dat aan de kant van Europa staat.''

Een EU-lidmaatschap zit er voor Turkije volgens Westerwelle nog lang niet in, want van de meer dan dertig onderwerpen waarover moet worden onderhandeld, is meer dan de helft geblokkeerd. "Iedereen die de indruk heeft dat een lidmaatschap voor de deur staat, zit helemaal fout. Het gaat erom de Turken niet voor het hoofd te stoten en niet de indruk te wekken, dat we niet in hen geïnteresseerd zijn.''

EU-commissaris Stefan Füle (Uitbreiding) verwelkomde het pleidooi van Cameron. Füle herhaalde onlangs nog dat Turkije uitzicht heeft op het EU-lidmaatschap. "In dat verband kunnen we de bereidheid van premier Cameron om het proces voorwaarts te stuwen, alleen maar verwelkomen'', aldus een woordvoerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.