Home

Achtergrond 274 x bekeken

'Britse cacaohandelaar achter grote aankoop'

De Britse grondstoffenhandelaar Armajaro zit achter een grote aankoop van cacao die de prijs van de grondstof voor chocola heeft opgedreven. Dit schreef de Britse krant Sunday Times vandaag zonder zijn bronnen te noemen.

De gigantische order was vrijdag aan het licht gekomen uit gegevens van de Londense grondstoffenbeurs Liffe. Het ging om de grootste order in veertien jaar. De ongeveer 240.000 ton cacao die is aangekocht, komt overeen met bijna de totale cacaovoorraad in Europa.

De prijs van cacao steeg na de transactie naar het hoogste niveau in ruim dertig jaar tijd. Volgens de krant gokt Armajaro op een verdere prijsstijging. De order was tegen de koers van vrijdag bijna 600 miljoen pond sterling (ongeveer 710 miljoen euro) waard.

Voor de Internationale Cacao Organisatie ICCO was de transactie reden om te roepen om meer transparantie in de markt. Alleen de namen van de zogeheten brokers, tussenhandelaren, zijn bekend, maar zij onthullen niet voor wie zij optreden. De Franse bank BNP Paribas, het Nederlandse ABN Amro en Newedge Group waren de betrokken brokers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.