Home

Achtergrond 224 x bekeken

Britse boete toeslagrechten loopt op tot 450 miljoen

Het Britse plattelandsministerie Defra heeft ruim 260 miljoen euro gereserveerd voor verwachte boetes van Brussel voor het niet goed uitvoeren van de toeslagrechten.

Die boetes hebben betrekking op de jaren 2007, 2008 en 2009.

Al eerder kreeg Londen ruim 190 miljoen boete voor problemen met de toeslagrechten in 2007 en de twee voorafgaande jaren. Dat blijkt uit een rapport van de National Audit Office (NAO), de Britse Nationale Rekenkamer, over de rekeningen van Defra zelf en de Rural Payment Agency (RPA), het bureau dat de toeslagrechten in Engeland en Wales regelt.

De boetes zijn volgens NAO een direct gevolg van zwakheden in het management en de administratie van RPA. De rekenkamer tekent daarbij aan dat het agentschap grote problemen blijft ondervinden bij het kwantificeren van de waarde van de over- of onderbetalingen die aan de boeren zijn gedaan.

Op grond van de problemen heeft NAO de rekeningen van zowel Defra als RPA voor de tweede keer slechts voorwaardelijk goedgekeurd. Hoofd Amyas Morse: "Belangrijke sommen geld zijn gebruikt voor doeleinden waarvoor het parlement ze niet heeft bedoeld, namelijk het betalen van boetes aan de Europese Commissie voor verkeerd beheer. Door de rekeningen op deze manier te beoordelen geven we aan dat de belastingbetaler grote verliezen heeft geleden."

RPA maakte vooral in 2006 en 2007 een grote chaos van de toeslagrechten doordat het niet in staat bleek de landregistratie op tijd en correct voor elkaar te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.