Home

Achtergrond

Brandstofwijzer voorkomt verwarring

Een groot aantal garages deelt de komende tijd de zogeheten Brandstofwijzer uit aan zijn klanten.

De draaischijf moet voorkomen dat automobilisten in het buitenland verkeerd tanken. De Brandstofwijzer moet de automobilist tijdens de drukke vakantieperiode wegwijs maken in de wereld van Europese brandstofnamen. De schijf is een initiatief van Bovag en RAI.

In een handomdraai heeft de automobilist de vertaalde brandstofnamen van de zestien Europese landen op een rij. Dat kan veel verwarring en schade voorkomen. Reparatiekosten na een verkeerde tankbeurt kunnen oplopen tot 5000 euro per auto.

Alleen al in Nederland moeten pechdiensten wel tien keer per dag uitrukken omdat iemand verkeerde brandstof heeft getankt. Duizenden Nederlanders overkomt dat in het buitenland.

Voor een deel is dat te wijten aan het taalprobleem. Wat in Nederland superplus heet, noemen ze in Slovenië Eurosuper 98 en wat Nederlanders kennen als Euro 95 heet in Zwitserland weer super.

Sinds enkele jaren zijn in bijvoorbeeld Frankrijk en Scandinavië de bio-ethanolmengsels verkrijgbaar. Deze brandstoffen (bijvoorbeeld E10, E15, E20, E85) bestaan voor een deel uit gewone benzine en voor een deel uit ethanol. Ze zijn vaak iets goedkoper dan Euro en in sommige auto's kun je het tanken. Maar lang niet in iedere auto. Doe je dat wel, dan is er risico op kapotte benzineslangen, een defecte brandstofpomp of schade aan de injectoren.

De Brandstofwijzer is er dit jaar voor de eerste keer. BOVAG-garages delen er de komende tijd 250.000 van uit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.