Home

Achtergrond

Bouterse wordt vrijwel zeker president

Het parlement van Suriname komt maandag bijeen om een nieuwe president te kiezen. Oud-legerleider Desi Bouterse zal vrijwel zeker het huidige staatshoofd Ronald Venetiaan opvolgen.

Bouterse is de kandidaat van de Mega Combinatie. Die partijencoalitie is met 23 zetels het grootste blok in het 51 zetels tellende parlement. In de verkiezing neemt Bouterse het op tegen de kandidaat van het Nieuw Front, de huidige minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi.

Om tot president te worden gekozen, heeft een kandidaat 34 stemmen nodig. Bouterse kan rekenen op 36 zetels. Zijn Mega Combinatie heeft de steun van de A-Combinatie van de ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk. De A-Combinatie is goed voor zeven zetels. Zondag schaarde ook de Volks Alliantie (zes zetels) van oud-parlementsvoorzitter Paul Somohardjo zich achter Bouterse.

Mocht er alsnog een kink in de kabel komen en Bouterse de vereiste 34 zetels niet haalt, dan volgt later een tweede ronde in het parlement. Als er dan nog steeds geen president is gekozen, volgt een stemming in de verenigde volksvergadering (VVV). Die bestaat uit de parlementsleden en regionale en lokale bestuurders.

Om door de VVV tot president te worden verkozen, is een normale meerderheid vereist. De groeperingen van Bouterse en Brunswijk hebben er samen 639 van de 919 stemmen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.