Home

Achtergrond 192 x bekeken

'Bouterse vraagt vergeving Decembermoorden'

Desi Bouterse gaat na zijn inauguratie als president van Suriname publiekelijk om vergeving vragen voor de Decembermoorden.

Desi Bouterse gaat na zijn inauguratie als president van Suriname publiekelijk om vergeving vragen voor de Decembermoorden. Dat heeft zijn geestelijk leider, bisschop Steve Meye, woensdag in het programma Dit is de dag van Radio 1 gezegd.

Meye helpt mee aan de voorbereidingen voor een massabijeenkomst op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Hij zegt zeker te weten dat Bouterse de nabestaanden en alle andere mensen om vergeving zal vragen. De datum van de bijeenkomst staat nog niet vast. Volgens Meye is na de inauguratie het juiste moment, omdat hij destijds in de functie van legerleider betrokken zou zijn geweest bij de moorden.

Enkele jaren geleden bood Bouterse al eens zijn verontschuldigingen aan voor de moord op vijftien vermeende tegenstanders van zijn militaire regime. Elf jaar geleden bekeerde Bouterse zich tot het christelijke geloof. Meye (45), hoofd van zestig evangeliegemeenten, gold als zijn geestelijk raadsman. De laatste jaren had hij weinig contact met de komende president, maar de afgelopen weken, in de aanloop naar de verkiezingen, intensiveerde het contact en baden beiden veelvuldig samen.

"In verband met de verkiezingsuitslag en het formeren van de regering was het nodig dat ik vaak bij hem kwam om te bidden, zodat God hem de goddelijke wijsheid kon geven om de juiste besluiten te nemen'', aldus Meye. In 2007 begon in Suriname het proces tegen Bouterse en 24 andere verdachten die een rol bij de Decembermoorden zouden hebben gespeeld. Tot dusver kwam Bouterse bij geen enkele zitting opdagen.

"Ik vind het belachelijk en walgelijk'', zei Romeo Hoost in een reactie op het initiatief. Hoost is van het Comité Slachtoffers Suriname, dat jaarlijks de herdenking van de slachtoffers van de Decembermoorden organiseert. "Waarom heeft hij hier tien jaar voor nodig gehad?'' Volgens Hoost zou Meye Bouterse er beter op kunnen wijzen mee te werken met justitie.

Advocaat Gerard Spong, die zeven jaar lang de Surinaamse regering adviseerde over het proces, zei niet onder de indruk te zijn van Bouterses voornemen. Ook moeten we "eerst even afwachten wat hij gaat zeggen''. Volgens Spong is de verkiezing van Bouterse tot president "een tragische vergissing van Suriname''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.