Home

Achtergrond 192 x bekeken

Bouterse gekozen tot president Suriname

Het parlement van Suriname heeft voormalig couppleger Desi Bouterse maandag gekozen tot nieuwe president van het Zuid-Amerikaanse land.

De omstreden politicus volgt Ronald Venetiaan op.

Bouterse was de kandidaat van zijn Mega Combinatie. Die partijencoalitie is met 23 zetels het grootste blok in het 51 zetels tellende parlement. In de verkiezing nam Bouterse het op tegen de kandidaat van het Nieuw Front, de huidige minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi.

Bouterse had zich voor de verkiezing verzekerd van de steun van de A-Combinatie van de ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk. Ook de Volks Alliantie van oud-parlementsvoorzitter Paul Somohardjo had zich achter Bouterse geschaard.

Bouterse kreeg 36 van de vijftig uitgebrachte geldige stemmen in de Nationale Assemblee achter zich. Hij had 34 stemmen nodig om gekozen te worden tot president. Alle leden van de Mega Combinatie, A-Combinatie en Volks Alliantie hebben zoals afgesproken gestemd voor Bouterse. Er was één blanco stem.

Honderden aanhangers van Bouterse stonden juichend voor het assembleegebouw. Toen bekend werd dat hij de verkiezingen had gewonnen, werd enorm veel vuurwerk afgeschoten.

De zoon van Bouterse, Dino, is tevreden over de uitslag. "Ik denk dat Suriname heel hoge verwachtingen mag hebben met Bouterse als president.''

Bouterse

De 64-jarige Désiré Delano Bouterse is in het Surinaamse Domburg geboren. In 1968 vertrok hij naar Nederland, waar hij de opleiding tot onderofficier volgde. In 1974 keerde hij terug naar Suriname. Op 25 februari 1980 pleegde hij samen met vijftien andere sergeanten een staatsgreep, waarna Bouterse uitgroeide tot leider van het militaire bewind.

Op 8 en 9 december 1982 schreef de jonge natie Suriname de zwartste bladzijde uit de nationale geschiedenis. Vijftien vermeende tegenstanders van het militaire regime van Bouterse werden gemarteld en vermoord. Vijf jaar later kreeg Suriname weer een burgerregering, maar Bouterse bleef op politiek gebied en als ondernemer een belangrijke rol spelen. Hij ontplooide lucratieve activiteiten in de cokehandel. In 2000 werd hij in Nederland bij verstek tot elf jaar cel veroordeeld wegens drugssmokkel.

In november 2007 begon in Suriname het proces tegen Bouterse en 24 andere verdachten die een rol bij de Decembermoorden zouden hebben gespeeld. Tot dusver is Bouterse bij geen enkele zitting komen opdagen.

Het uitoefenen van het wettige presidentschap van Suriname was een langgekoesterde wens van Bouterse. Dertig jaar nadat hij een staatsgreep pleegde, komt de droom van de ex-legerleider eindelijk uit.

In zijn nieuwe functie krijgt Bouterse veel macht. Suriname is een presidentiële republiek, waarbij de president geen verantwoording hoeft af te leggen aan het parlement, de wetgevende macht. De president is regeringsleider en staatshoofd tegelijk, vergelijkbaar met de Amerikaanse president Barack Obama.

De Surinaamse bevolking keurde bij een referendum op 30 september 1987 de nieuwe grondwet goed, die de positie van de president versterkte.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.