Home

Achtergrond

Boterexport sterk toegenomen

Nederland heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar 4,7 % meer kaas geproduceerd. Maar de productie van boter en boterolie, mager melkpoeder en niet-mager melkpoeder nam juist af. De hogere kaasproductie werkte niet door in de export. Die daalde in de periode januari-april namelijk met 0,7 % ten opzichte van 2009. Dit blijkt uit cijfers van PZ.

In totaal voerde Nederland in de eerste vier maanden van dit jaar 185.885 ton kaas uit. Grootafnemer bleef Duitsland met 66.684 ton. Ruim 15 % van de kaas ging naar landen buiten Europa.

De boter- en boterolie-export steeg het eerste kwartaal fors, met ruim een derde. In totaal was het exportvolume 56.887 ton. Bijna 60 % daarvan ging naar landen als Duitsland, Frankrijk en België. De rest ging grotendeels naar landen buiten de EU.

De uitvoer van mager melkpoeder nam ook al fors toe, met ruim 40 %. De totale export kwam uit op 34.001 ton. Ruim een kwart daarvan bleef in Europa. De rest werd geëxporteerd naar Azië en Afrika. Vooral Indonesië en Vietnam namen veel mager melkpoeder af.

De export van niet-mager melkpoeder zakte met 8 % behoorlijk in. Nederland voerde vooral buiten Europa uit. Slechts 5.088 van de 52.383 ton bleef binnen de Europese grenzen. Nigeria was goed voor een kwart van de totale export. Ook landen als Saoedi-Arabië, Koeweit en Angola kochten veel niet-mager melkpoeder uit Nederland.

prognose:

export boter en mager melkpoeder stijgt door

Of registreer je om te kunnen reageren.