Home

Achtergrond 720 x bekeken

Boot met 5.500 ton vrije uien in Afrikaanse haven

Een boot met 5.500 ton vrije uien van de oude oogst ligt in de Senegalese haven. Dat zegt exporteur Peter Beemsterboer uit Warmenhuizen.

Volgens Beemsterboer is de boot ruim twee weken gelden naar Afrika gestuurd door Henk Jansen van het groentebewaarbedrijf H.B. Jansen in Kruiningen. ”Het is het gesprek van de dag”, zegt Beemsterboer.

”Bij elke order die wij daar naartoe sturen, vragen we ons af of we dat wel moeten doen. Die 5.500 ton hangt echt boven de markt. Links- of rechtsom komt deze vreemde actie op ons bord terecht. Onze klanten moeten geld verdienen om ons te kunnen betalen.”

Volgens de exporteur is dit het gevolg van het bijzondere afgelopen uienseizoen waarin het leek alsof de uien uitverkocht raakten en de prijzen torenhoog werden. Een boycot van Rusland gooide echter roet in het eten. ”Jansen stuurde zelf een boot naar Senegal. Intussen zijn behoorlijke hoeveelheden lokale uien op de markt gekomen. De Senegalese importeurs bleken het risico niet te willen nemen voor een onbekende grote partij uien van oude oogst.”

Volgens Beemsterboer, die het traject heeft gevolgd, is tot nu toe 2.100 ton gelost maar nog niet verkocht. Jansen was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.