Home

Achtergrond 161 x bekeken

Bomexplosies Uganda eisen ruim zestig levens

Zeker 64 mensen zijn zondagavond gedood door twee bomexplosies in de Ugandese hoofdstad Kampala. Er raakten 71 mensen gewond. Dat heeft de politie maandag laten weten.

De twee bommen gingen af in een Ethiopisch restaurant en in een gelegenheid van een rugbyvereniging in Kampala. De ontploffingen vonden plaats toen veel mensen op televisie naar de finale van het WK voetbal aan het kijken waren. In de eetgelegenheid vielen vijftien doden en bij de rugbyclub 49, aldus een zegsvrouw van de politie.

Onder de doden is zeker een Amerikaan. Drie andere Amerikanen raakten gewond. Het gaat om leden van een kerkelijke groepering uit Pennsylvania. De nationaliteit van alle slachtoffers wordt in de loop van maandag bekendgemaakt.

Inspecteur-generaal Kale Kayihura van de politie gelooft dat de militante al-Shabaab uit Somalië achter de aanslag zou kunnen zitten, aldus de BBC. Hij zei er zeker van te zijn dat voetbalfans het doelwit waren. Het zou de eerste keer zijn dat de groepering dan een aanslag buiten Somalië heeft gepleegd. Een leider van al-Shabaab wilde niet zeggen of zijn groep achter de aanslag zit.

In het verleden hebben Somalische militanten herhaaldelijk gedreigd met het plegen van aanslagen in Kampala. In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn namens de Afrikaanse Unie circa vijfduizend militairen uit Uganda en Burundi gelegerd. De militairen van de Afrikaanse Unie moeten de interim-regering beschermen tegen islamitische opstandelingen die grote delen van het zuiden en midden van Somalië in handen hebben.

Ook de weerzin tegen voetbal zou voor radicaalislamitische groepen in Somalië reden kunnen zijn voor het plegen van aanslagen in Uganda. Sinds het begin van het WK in Zuid-Afrika kwamen er uit Somalië meldingen van arrestaties, publieke afranselingen en zelfs executies omdat mensen voetbal keken op televisie. Volgens de machthebbers is het WK een product van christelijke landen en volkomen in strijd met de islam.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde de aanslagen "betreurenswaardig en laf''. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei dat de Amerikanen zullen samenwerken met Uganda om de daders voor het gerecht te brengen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.