Home

Achtergrond

Biologische teelt in EU groeit hard, marktaandeel blijft klein

Het areaal biologische productie is in de EU tussen de jaren 2000 en 2008 gegroeid van 4,3 tot 7,6 miljoen hectare.

De biologische productie is niettemin goed voor slechts 2 procent van de consumptie in de EU. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie.

In 2008 produceerden 197.000 bedrijven in de EU biologisch. Dat is 1,4 procent op het totaal. In de laatst aan de EU toegevoegde lidstaten was dit slechts 0,6 procent. In Roemenië en Bulgarije produceerden de minste boeren biologisch (0,1 procent), in Oostenrijk de meeste (12 procent).

Biologische bedrijven zijn gemiddeld wel groter dan hun concurrenten. Gemiddeld zijn gangbare bedrijven slechts 13 hectare groot en biologische bedrijven 38 hectare. De boeren die biologisch produceren zijn gemiddeld jonger. Van hen is een derde ouder dan 55, tegen de helft van de gangbare boeren.

Spanje is met een areaal van 1,13 miljoen hectare uitgegroeid tot de grootste biologische producent. Duitsland neemt dan weer 80 procent van de totale consumptie voor zijn rekening. Duitsland wordt als markt gevolgd door respectievelijk het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

In Oostenrijk neemt biologische productie het grootste deel van het schap in: 5 procent. In landen die het laatst bij de EU kwamen, zoals Polen en Tsjechië, is dat vaak nog onder de 0,2 procent. In deze landen is de toename van productie wel het grootst.

Van het totale biologische areaal kwam in 2006 bijna de helft voor de rekening van de melkveehouderij. Ongeveer 23 procent bestaat uit akkerbouwgewassen en vollegrondsgroenten, waarvan weer driekwart in beslag wordt genomen door de teelt van tarwe en mais.

In totaal is de productie van 2,7 procent van de runderen in de EU gecertificeerd als biologisch, wat neerkomt op 2,4 miljoen dieren. Italië en het Verenigd Koninkrijk tellen ieder 850.000 biologische runderen. Duitsland is met 200.000 op een totaal van 900.000 de grootste producent van biologisch varkensvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.