Home

Achtergrond 315 x bekeken 4 reacties

Biologische sector verrijkt landbouw

Het nieuwe kabinet kan de biologische landbouw een extra impuls geven en zo bijdragen aan verduurzaming van de voedselketen. Dat schrijft Biologica in een open brief aan de informateur.

Geachte informateur, u heeft verduurzaming vast hoog in het vaandel staan, als wenkend toekomstperspectief voor Nederland. Ons advies: leer van biologisch en investeer in de verdere marktontwikkeling en verduurzaming van de biologische sector, want die loopt graag voorop. Een paar voorbeelden:

De consumptie van biologische voeding groeit wereldwijd harder dan de totale voedingsmarkt, al jarenlang; biologische voeding is beter voor de gezondheid van mensen. Alleen al door alles wat er niet in zit; biologische landbouw is beter voor het milieu. Bijvoorbeeld voor het grondwater. Als er meer biologisch areaal komt, hoeft er minder geld te worden uitgegeven aan grondwaterzuivering, omdat er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt.

Verder is biologische landbouw beter voor dierenwelzijn en -gezondheid. Dieren hebben een ruime buitenuitloop en kunnen diereigen gedrag vertonen. Biologische veehouders laten al jarenlang zien dat ze met minimaal antibioticagebruik toekunnen.

Biologische landbouw is beter voor de biodiversiteit. Het is bekend dat op en rond biologische bedrijven circa 25 procent meer soorten kruiden, vlinders en insecten voorkomen. Biologische boeren en tuinders lopen voorop met multifunctionele landbouw.

Daarnaast is het innovatienetwerk van de biologische landbouw, Bioconnect, uniek in Europa. Het werkt marktgericht en levert veel kennis op voor de hele samenleving. Zo kan en zal 'bio' de hele landbouw in Nederland verder inspireren.

Biologica draagt, samen met ondernemers en maatschappelijke organisaties, en we zien dat steeds meer consumenten de waarde van 'bio' gaan inzien. We spannen ons ervoor in om de verworvenheden van de biologische sector te delen met de hele landbouwsector in Nederland, om een impuls te geven aan verduurzaming van de voedselketen. Het nieuwe kabinet kan 'bio' een extra duw in de rug geven door marktpartijen uit te dagen om hun verantwoordelijkheid voor verduurzaming te nemen. Hopelijk ziet u hiervan de urgentie in.

Nico Broersen, voorzitter Raad van Toezicht Biologica; Koen van der Drift, directeur-bestuurder Biologica ad-interim

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Prima verhaal en artikel.
  Toch zou Biologica meer aandacht moeten geven aan de 'drempels' in gedachtegangen van mensen en de mensheid als je je meer wilt profileren. Zoals, tja wie zegt dat dit biologisch verbouwd is? Het komt allemaal uit de zelfde 'fabriek' alleen een ander label van biologisch. Ok, ze hebben een logo, maar wat zegt een logo nu tegenwoordig? Als men de boel wil bedonderen dat vindt men altijd wel een weg niet dan? Het maakt een handelaar toch niets uit, hoe meer marge hoe beter, dus omkatten die producten. Kijk, mooie PR is mooi, mooie woorden klinken nog mooier. Maar er moet veel, veel meer inzicht komen in het productie proces, en dat moet simpel en makkelijk te controleren zijn, en beschikbaar gemaakt worden voor de onbekende twijfelachtige burger met veel kritiek, dus een soort WOB = Wet openbaarheid van bestuur. Open dagen is goed maar niet meer voldoende als je echt serieus een marktaandeel wil, en nog belangrijker om het te behouden.
  Pure transparantie dus en snel beschikbaar, dus een soort zie artikel http://www.agd.nl/10104082/Nieuws/Artikel/Lees-voedingsinfo-op-je-gsm.htm Ook zal zeker een verschil zichtbaar moeten zijn, onderscheiding dus met gangbaar, en dat moet 'meet' baar zijn, niet om het 1 of ander goed of fout te bestempelen, maar er zit verschil in processen, van zaad tot consument. En dat moet een burger weten. Gangbaar zal altijd blijven en zichzelf ook blijven ontwikkelen en dat is goed. Weten dat beide een marktaandeel zullen hebben en houden zal ook bepaalde samenwerkingsverbanden aangegaan kunnen worden. Als beide leren en vooruitgaan is dat in het belang van iedereen en zo voor de mensheid. Ik was laatst bij een Duitse Aldi maar was zo verast dat ze zoveel biologische producten hadden, en laagdrempelijk beschikbaar ook voor de bewuste mens met de lage inkomens. Ook dat is belangrijk en moet biologica niet bang voor zijn om te lage prijzen te zien bij de Aldi of waar dan ook. Het balanseerd zich wel uit. Voor gewone producten gaat men ook naar de Aldi of AH en betaald voor hetzelfde product aanzienelijk verschillend. Wel zal biologisch creatief moeten zijn en blijven om ja,drky73 producten in de winkel te krijgen, maar nog meer marge bij de boer en producent te houden.

 • no-profile-image

  de groene waarheid

  de gang bare land bouw zou ook moeten reageren naar de informatuur de voordelen zijn hier veel groter en verschil in kwaliteit is er niet het verbaast mij altijd dat de gangbare nooit de aanval openen laat je tanden toch eens zien

 • no-profile-image

  koetje

  Laat het voedsel maar schaars worden Realist, alles wat schaars is is duur.Waarom zien de meeste boeren het toch als hun roeping om de wereld te voeden?Ik heb liever een goed inkomen.Technisch is er veel meer mogelijk dan 50 jaar geleden.

 • no-profile-image

  Realist

  Van welk geloof je ook bent, je moet altijd nuchter blijven. Wat we 50 jaar geleden nog geloofden, zijn we flink op terug gekomen. Ik ken mensen van over de tachtig die heel vroom leefde en zeer eerlijk zijn. Maar wat ze geleerd hebben is, dat ze veel bedrogen zijn! Het moet van binnenuit komen! Vroeger was alles biologisch, nu is het veel beter! Echt nooit meer terug naar hoe het vroeger ging. Wie leent er zich nog voor, dag en nacht zwaar werk en niets verdienen! Het enigste wat het zelfde is gebleven dat de boer wordt uit gemolken. Iemand die een uitkering heeft krijgt nog meer geld in zijn handen als de meeste boeren en tuinders. Dit moet veranderen, schandalig!! Maak u daar maar druk om, anders kan voedsel wel is heel duur worden!

Of registreer je om te kunnen reageren.