Home

Achtergrond 245 x bekeken

Biologisch handelsverdrag VS en EU op komst

De Verenigde Staten willen soepeler handel in biologische producten bereiken via equivalentieakkoorden.

Na een akkoord met Canada willen ze nu eenzelfde akkoord met Europa. De biologische sector in de VS is nog redelijk jong, maar groeit snel. In 1990 vond op 400.000 hectare biologische landbouw plaats. In 2008 was dat al uitgegroeid naar 1,9 miljoen hectare. Naast promotie van de biologische teelt en veehouderij wil de VS ook voor genoeg afzetruimte zorgen.

In het kader daarvan sluit de VS equivalentieakkoorden. Daarmee erkent het de biologische standaards van andere landen en vice versa. Op 17 juni 2009 tekende Canada een akkoord met de VS. Daarbij kwamen meteen al twee problemen boven water. Zo is in de EU therapeutisch gebruik van antibiotica toegestaan, maar in de VS niet. De VS staat het weer toegestaan om natriumnitriet te gebruiken en in de EU niet.

Een equivalentieakkoord tussen Europa en de VS zal dan ook pas op zijn vroegst zomer 2011 een feit zijn.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.