Home

Achtergrond

Bijzondere diersoorten getroffen door brand

De grote brand op de Strabrechtse Heide in Heeze is een zware slag voor beschermde en kwetsbare dieren als de nachtzwaluw en de levendbarende hagedis.

De grote brand op de Strabrechtse Heide in Heeze is een zware slag voor beschermde en kwetsbare dieren als de nachtzwaluw en de levendbarende hagedis. Andere diersoorten hebben de brand wonderwel goed doorstaan. Boswachter Janneke de Groot heeft dat maandag gezegd.

Staatsbosbeheer kan nog niet precies zeggen hoe groot de schade aan flora en fauna in het unieke natuurgebied is. De komende weken moet dat blijken. In de afgelopen dagen zijn wel al verbrande nesten met kuikens of eieren van de op de grond broedende en kwetsbaar verklaarde nachtzwaluw gevonden, aldus De Groot. De nachtzwaluw zelf is inmiddels al weer boven de heide gesignaleerd maar zijn territorium is vernietigd. De kans op een tweede legsel is daarom beperkt.

De boswachter vreest verder vooral voor de levens van trage dieren zoals reptielen en amfibieën. Ze noemt bijvoorbeeld de vondst van dode levendbarende hagedissen, een soort die op de lijst met beschermde dieren staat.

De Groot verbaasde zich zelf over de snelle terugkeer van de ransuil, geelgors en de leeuwerik, die zondag alweer te horen waren in het gebied. Verder zijn bijvoorbeeld levende mieren gevonden onder de verbrande bovenlaag van het natuurgebied. Ze verwacht dat de Strabrechtse Heide veerkrachtig reageert op het natuurgeweld en snel weer herstelt. Staatsbosbeheer zal verkoold bos waarschijnlijk snel omvormen tot heide.

In totaal ging de afgelopen dagen 150 hectare natuur in vlammen op. Het gaat volgens eigenaar Staatsbosbeheer voor de helft om heide en voor de andere helft om bos.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.