Home

Achtergrond 444 x bekeken 3 reacties

Bijensterfte blijft hoog

Nog steeds sterven er veel bijenvolken. Uit onderzoek onder imkers blijkt dat bijna een op de vier volken het voorjaar niet heeft overleefd.

Dit voorjaar stierf 23 procent van de volken en dat is 1 procent meer dan vorig jaar. Dat meldde donderdag de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). De varroamijt en daarbij horende virussen, maar ook veranderende leefomstandigheden zijn de belangrijkste sterfteoorzaken.

Volgens de NBV moeten Rijk, provincie en gemeenten meer doen aan de verbetering van de leefomstandigheden van de honingbij. ,,Door bijvoorbeeld wegbermen meer aan de natuur over te laten. Niet alleen bijen, maar ook andere insecten, bijvoorbeeld vlinders, hebben daar voordeel van. Bovendien worden de bermen kleurrijker.'' Rijkswaterstaat liet onlangs weten bij wijze van proef de bermen langs rijkswegen te willen inzaaien met bijenvriendelijke bloemen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hendrikus

  bermen inzaaien helpt ook niet,want dan komen ze onder of tegen de auto,s

 • no-profile-image

  Geert Top

  Duitse uitgebreide onderzoeken vermelden dat onze moderne elektronische commmunicatiesystemen wel grote boosdoener zijn in de bijensterfte. Hetzelfde zien we ivm de vitaliteit van bomen: door de exponentiele groei van "elektrosmog" (met veel linkse polariteit veelal) de laatste jaren en hetgeen wat dagelijks letterlijk uit de lucht valt (zgn 'geo-engineering') komt veel leven op de helling te staan. Aan de nadelen van elektrosmog kunnen we wel wat verbeteren tvv bomen en bijen en duiven en allicht ook vleermuizen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Geert, je hebt het niet zo goed begrepen: het is de bedoeling dat de boeren hier de schuld van krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.