Home

Achtergrond 2 reacties

Biggenexport tien procent meer

In de eerste 25 weken van dit jaar heeft de Nederlandse varkenshouderij ruim 10 procent meer biggen geëxporteerd dan over de zelfde periode vorig jaar.

De groei van de afzet binnen Europa zit vooral in Duitsland, Spanje, en Polen. Naar Polen zijn ruim 100.000 biggen meer geëxporteerd dan een jaar eerder. Dat komt neer op een groei van ruim 30 procent. Ook Spanje was dit eerste halfjaar weer helemaal terug. Dit na een jaar dat het land nauwelijks om Nederlandse biggen vroeg. Duitsland blijft de grootste afnemer. Bijna de helft (49,8 procent) van de geëxporteerde biggen gaat naar Duitsland.

Volgens Cees Oostrom, sectorvoorzitter varkenshandel bij de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee loopt de biggenexport op het ogenblik niet al te best. Handelaren nemen naar zijn smaak te vaak te grote risico’s, vooral als ze naar de Oost-Europese landen exporteren. Oostrom: "Door de financiële crisis is er in die landen bijna geen geld. De exporten naar die landen zijn niet te verzekeren."

Volgens Oostrom gebeurt dat onder meer onder druk van het grote aanbod. De biggen moeten ergens heen. Ook de vrachtauto’s en chauffeurs mogen niet te lang stilstaan in de beleving van veel bedrijven. Er is echter sprake van lange betaaltermijnen en het is waarschijnlijk dat soms helemaal niet wordt betaald. In de Zuid-Europese landen Spanje en Italië is sprake van een opgeleefde vraag naar biggen. Ook de Deense varkenshouderij profiteert daarvan mee.

Al met al is er volgens Oostrom toch sprake van een kwetsbare situatie. Nederland is zeer afhankelijk van de export. Oostrom: "Op het ogenblik blijven dieren zitten omdat we ze niet kwijt kunnen." Belangrijke oorzaak is hier ook de varkensprijs die weer aan het zakken is geslagen. "Het haalt de animo onder de varkenshouders er helemaal uit."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    dieren

    Zo gaat men anno 2010 nog steeds met levende wezens om. Onschuldige dieren die in de veewagens van de criminelen van de veetransporten worden gepropt. Hupsakee op naar weer een rit van 2000 kilometer in de brandende zon.......

  • no-profile-image

    varkens

    De biggenprijs blijft veel te hoog.Men wil de vermeerderaar te vriend houden,anders heeft men geen handel. Dit gaat ten koste van de mesterij,maar als die verdwijnt hoopt men wel te exporteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.