Home

Achtergrond 383 x bekeken 9 reacties

'Biggenexport neemt enorm toe'

De uitvoer van Nederlandse biggen is de laatste tien jaar toegenomen van 2,9 miljoen biggen in 2000 tot een verwachte 6,5 miljoen dit jaar.

Dat stelt Wakker Dier op grond van cijfers van het Productschap Vee, Vlees en Eieren. Volgens de actiegroep is de toename voor de sector zelf rampzalig. Sjoerd van der Wouw van Wakker Dier spreekt van een exponentiële toename. "Nederland wordt naast de slager nu ook de kraamkamer van Europa." De toename zit onder meer in langeafstandstransporten naar opkomende exportlanden als Polen, Roemenië en Hongarije.

Volgens voorzitter Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders is de sector het zelfs niet deels eens met Wakker Dier. "De meeste export, meer dan 50 procent, gaat naar bestemmingen dichtbij, zoals Duitsland. Problemen kunnen ontstaan bij laden en lossen, ongeacht waar dit plaatsvindt. In de praktijk is de kwaliteit van het transport goed."

Wel vindt Zwanenburg meer balans in de sector wenselijk. "Maar de huidige wetgeving op het terrein van ruimtelijke ordening en mest maakt ondernemen met zeugen nu eenmaal aantrekkelijker dan ondernemen met vleesvarkens."

De toename is volgens Van der Wouw in strijd met overheidsbeleid. "Sinds de varkenspest zet de overheid in op een meer gesloten sector." Van der Wouw wijst ook op een onderzoek dat het Amsterdamse adviesbureau Ergo in 2007 uitvoerde. Hieruit blijkt dat 69 procent van de bevolking transport van kalveren en varkens naar buitenlandse slachthuizen zorgwekkend vindt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen boer

  goed voor Nederland, en mensen denk nu eens ietsje groter en zie Europa als één land. Zó ver gaan die biggen (en de meeste ander landbouwproducten) nou ook weer niet hoor. Wij produceren hier altijd al voedsel voor heel west-europa vanwege goede grond en gunstige ligging, maar vooral vanwege de talrijke en kapitaalkrachtige consumenten hier. Dat zal ook nog wel even zo blijven, zowel voor intensief als melkveehouderij. Als individuele ondernemer de kop erbij houden wanneer het slecht gaat, maar óók wanneer het goed gaat.

 • no-profile-image

  burger

  We weten inmiddels toch wel hoe het gaat met allemaal die dierziektes (q-koort, mrsa, etc.) !!! Je moet als ZÉÉR dichtbevolkt land niet NÓG meer veeteelt hier willen hebben! Dat is niet verantwoord.

 • no-profile-image

  Jan Kootwijkerbroek

  Dicht bevolkt of niet in China mond en klauwzeer in Japan kippepest het is in elk land het zelfde je leest het elke dag in de krant het nederlandse volk moet minder zeuren en harder werken zijn er veel problemen en wordt hard werkende boeren ook wat gegund en hoeft men niet te wachten tot het oorlog is.

 • no-profile-image

  geen boer

  Hoi Burger, welkom. U suggereert dat er iets mis zou zijn met de volksgezondheid hier, en dat dit door de veeteelt komt. Toelichting met bewijs graag, want ik weet niet 'hoe dat gaat'. Ik heb namelijk de indruk dat we in het schoonste en gezondste deel van de wereld leven, met een levenskwaliteit en -verwachting die ongeëvenaard is.

 • no-profile-image

  ??

  Die laatste zin klopt niet, volgens mij worden biggen nog niet geslacht.
  Wat is het volgende in de doorgeslagen verliefde ogen van de mensen van wakker dier is niks goed.

 • no-profile-image

  Graag gesprek

  Sjoerd van der Wouw ? Hoe is het eigenlijk met zijn boezemvriend Volkert ? Loopt die al weer vrij rond ? Deze mensen kunnen we niet serieus nemen.

 • no-profile-image

  evert Big

  Altijd wakker dier met hun praatjes ze kunnen beter gaan werken hebben ze geen tijd om over onzin te zeuren
  Als ze met het vliegtuig mee gaan hebben ze minder ruimte kunnen ze niet eens met hun luie reet liggen.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste burger . Zou het niet beter zijn om te vechten om elke arbeidsplaats in Nederland te behouden . Dus ook die van de boer en de aanverwante sectoren . Want dat zijn er veel . Men schermt dat wij een kennis economie hebben in Nederland.Als dat zo is lossen wij de zogenaamde problemen op en redden zo weer een stuk ven onze economie . Er is in Nederland plaats genoeg . Met de kennis van en de ontwikkeling daarvan , kunnen de problemen opgelost worden . En volgens mij is men hier volop mee bezig . Maar wet en regelgeving maken dat iets regelen soms lang kan duren .En financieel kan ook niet alles in eenkeer .Want een ding is zeker kennis kun je maar een keer verkopen . Maar als je kennis in een produktie toepast kun je hier lang van profiteren en nieuwe kennis tijdens produceren ontwikkelen . Zie wat er met kennis bij Organon Oss gaat gebeuren en waarschijnlijk bij Intervet Boxmeer ook . Als je dan geen produktie hebt ben je alles kwijt .En als er geen bedrijven meer zijn wie betaalt dan het onderzoek . De belasting betaler , maar hoelang als er geen inkomsten meer zijn .

 • no-profile-image

  Hans

  "Sinds de varkenspest zet de overheid in op een meer gesloten sector." en dan "Maar de huidige wetgeving op het terrein van ruimtelijke ordening en mest maakt ondernemen met zeugen nu eenmaal aantrekkelijker dan ondernemen met vleesvarkens." Nog ene keer goed kvp of mkz of andere besmettlijke ziekte, met 6 mnd tot een jaar de grenzen dicht, en die buitenlandse afnemers gaan zelf de biggen fokken. Als ik in NVV zat zou ik toch is een keer gaan denken om in ieder geval de moederdieren, die niet geëxporteerd worden, te gaan enten.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.