Home

Achtergrond

Biggen eten meer en gevarieerder met zeug in de buurt

Biggen eten meer en gevarieerder als de zeug in de buurt is. Kennelijk gaan biggen af op de ervaring van de zeug bij de acceptatie van nieuw voedsel.

Dat concludeert promovendus Marije Oostindjer van de leerstoelgroep Adaptatiefysiologie, onderdeel van Wageningen UR.

Oostindjer zocht naar strategieën om de eetlust van biggen te bevorderen. Lang niet alle biggen eten vast voer voordat ze bij hun moeder worden weggehaald. Na dit ’spenen’ eten ze het vaste voer vaak niet direct, wat leidt tot gezondheids- en welzijnsproblemen.
Oostindjer zette biggen meerdere snacks voor, zoals chocoladepinda's en kaasblokjes. Ze ontdekte dat de biggen deze snacks vaker uitprobeerden als hun moeder in de buurt was. Ook biggen die in een stimulansrijke omgeving – met bijvoorbeeld turf en houtkrullen in het hok – opgroeiden, aten meer van de snacks.

De aanwezigheid van de zeug had echter het grootste effect. De onderzoekers willen nu achterhalen hoe de zeug informatie over voedsel overdraagt. Ze hopen dat hun onderzoek tot een mogelijk nieuw huisvestingssysteem leidt waarbij biggen meer kunnen leren van de zeug.

Of registreer je om te kunnen reageren.