Home

Achtergrond

Beurskoers omhoog na goede resultaten high-tech firma's

Beleggers zijn optimistisch nu een hele serie high-tech bedrijven als chipmaker Intel veel beter dan verwachte resultaten bekendmaken.

Tegelijk vallen detailhandelsverkopen in de VS tegen, en wordt gevreesd dat het aflopen van steunmaatregelen de Duitse economie afkoelen. De AGD-index reageert bovendien op de tegenvallende oogstberichten voor graan. De Russische tarweproductie stort door langdurige droogte in, terwijl de vraag naar mais in de VS door de ethanolmarkt stijgt.

Voor verwerkers van graan zoals Kellogg’s en General Mills betekent een stijgende graanprijs een verhoging van de kosten, terwijl het voor toeleveranciers van boeren juist positief is. Als boeren geld verdienen is immers meer kapitaal beschikbaar voor de aankoop van zaaigoed, machines of gewasbeschermingsmiddelen.

Citigroup geeft na een jaar 'vasthouden' het aandeeladvies voor Monsanto verhoogt naar 'kopen'. De bank verhoogde het koersdoel van 56 naar 62 dollar en ziet het aandeel niet zakken onder de 45 dollar. De Amerikaanse producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaaigoed verloor dit jaar op de beurs 37 procent aan waarde. Monsanto kan volgens de Amerikanen profiteren van hogere mais-prijzen, en heeft niet de volledige neergang op de beurs verdiend. De analisten vergelijken de beursval van Monsanto met eenzelfde beursval in 2002, toen het patent op Round-up herbiciden verdween. Net als toen lagen prijzen van zaaigoed structureel te hoog.

Financieel dienstverlener Standard & Poor’s ziet ondertussen goede vooruitzichten voor Tyson Foods. Het Amerikaanse vleesconcern kan profiteren van een krappe vleesmarkt en stabiele veevoerprijzen. Het koersdoel voor de komende 12 maanden ligt nu op 23 dollar, en is ook gebaseerd op veranderende eetpatronen in Azië.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.