Home

Achtergrond 355 x bekeken 3 reacties

'Besmette bedrijven Q-koorts niet later herbevolken'

Een meerderheid in de Kamer heeft geen begrip voor het voornemen van het kabinet om met Q-koorts besmet verklaarde bedrijven tot 15 augustus te laten wachten met herbevolken, en wil dat vervroegen.

Dat bleek vanochtend in een debat met de ministers Verburg en Klink.

In een brief aan de Kamer schreven zij dat het fok- en aanvoerverbod voor niet besmette bedrijven op 15 juli wordt op geheven, en voor de besmette bedrijven een maand later. Ze rechtvaardigden dat door te zeggen dat pas eind juli onderzoeksresultaten naar het effect van vaccinatie worden gepubliceerd (het zogeheten 'Rendac-onderzoek').

Tegelijk zeiden de beide bewindslieden al bekend te zijn met de resultaten van datzelfde onderzoek, en die zijn (net als andere onderzoeken naar de werking van het vaccin) positief.

Waarom dan niet op grond daarvan eerder herbevolken, of eerder publiceren van de resultaten (wat feitelijk op hetzelfde neerkomt), vroegen SGP, CDA, VVD en PVV zich af. De SGP kondigde hierover een motie aan, die kan rekenen op de steun van genoemde partijen plus de Christenunie, samen een meerderheid.

De fracties van PvdA, SP, Groenlinks, D66 en PvdD zijn juist niet overtuigd van de werking van het vaccin en vinden dat het kabinet zijn beleid te vroeg versoepeld.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geruimd bedrijf

  Ja overeem, ik ben het volkomen met je eens. Alle partijen die tegen de versoepeling van de maatregelen zijn, zijn tegen de bio-industrie. Maar men weet niet wat de geitenhouderij inhoud, met heeft zich daar nog nooit in verdiept(of wil dit niet). Ik vraag me vaak af, waneer is het bio-industrie. Persoonlijk vind ik de melkgeitenhouderij verre weg van de bio-industrie. Dus niet alles over één kam scheren, en als bij ons het predikaat niet-besmet er is, dan bent u (saskia) bij ons ook van harte uitgenodigt, en zal ik laten beleven wat de melkgeitenhouderij is. (dat praat dan wat makkelijker)

 • no-profile-image

  Saskia Oskam

  Ik denk dat het belangrijk om eerst onderzoek te doen naar een diervriendelijke manier om deze ziekte onder de duim te krijgen. Dit betekent niet de dieren massaal afmaken, maar het dier voorop stellen. Jammer dat de SGP, CDA, VVD en PVV weer voor financiën gaan in plaats van voor duurzaamheid.

  Saskia Oskam
  Partij voor de Dieren werkgroep Utrecht

 • no-profile-image

  overeem

  Salskia als je je huiswerk goed gedaan had wist je ook dat er niet meer geruimd gaat worden. Vaccinatie is een bewezen middel om de q koorts tegen te gaan. De geiten en schapen zijn de veiligste dieren momenteel mbt de q koorts. Ik denk dat je momenteel meer risico loopt bij de huisdieren en paarden waar intensief contact mee is. Q koorts zit zowat in elk pak stro dus het is niet uit te roeien. Wat betreft de diervriendelijkheid zou ik je uit willen nodigen om eens te komen kijken en dan een oordeel te vellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.