Home

Achtergrond 170 x bekeken

Berging trein Stavoren duurt langer

De berging van de gecrashte trein in Stavoren duurt langer dan gedacht.

Dat heeft een woordvoerder van ProRail vandaag bekendgemaakt. De werkzaamheden zouden aanvankelijk om twaalf uur dinsdagavond afgerond zijn, nu wordt dat naar verwachting woensdagochtend om zeven uur.

Zondagavond reed een trein van het Italiaanse onderhoudsbedrijf Speno International dwars door een watersportwinkel in Stavoren. Het bedrijf werkte in opdracht van spoorwegbeheerder ProRail. Door het ongeval ontstond in het Friese stadje een grote ravage.

Volgens de woordvoerder hebben de treinwagons zich behoorlijk diep in de grond genesteld. Om te voorkomen dat bij het weghalen van de wagons meer schade wordt aangericht moeten de bergers eerst kabels en leidingen weghalen.

Maandagavond en -nacht haalde ProRail alle obstakels als een parkeermeter en parkeerpalen weg. Ook zijn toen de tankwagen en de 80.000 kilo B-wegende locomotief met een hijskraan van het terrein gehaald. De gebeurtenis trok maandagmiddag ongeveer tweehonderd toeschouwers. Ook 's nachts waren er mensen op de been om naar het schouwspel te kijken.

Dinsdag bleek tijdens een kort onderzoek van ProRail dat er uit de trein olie is gelekt. De vloeistof moet na het weghalen van de treinstellen worden weggehaald, voordat het gebied kan worden hersteld.

Als alles goed gaat is donderdag de puin zo goed als geruimd. Alleen de watersportwinkel moet, voor zover dat nog nodig is, worden gesloopt. Volgens een woordvoerder van de gemeente is daar al mondelinge toestemming voor van de gemeente.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.