Home

Achtergrond 373 x bekeken

Beregenen steeds groter probleem door droogte

Het beregenen van gewassen wordt door de aanhoudende droogte een groeiend probleem in Nederland.

Vandaag maakten de Zeeuwse waterschappen bekend dat zij vanaf morgen op de meeste plaatsen een verbod instellen voor het beregenen met oppervlaktewater.

Door de droogte daalt het peil in de waterlopen in het beheersgebied van de Zeeuwse waterschappen. Voorlopig is er nog geen zicht op regen, zeker niet voldoende om het waterpeil weer aan te vullen.

De grondwaterstand daalt met het dalen van de peilen in de sloten en waterlopen. De waterschappen willen deze ontwikkeling vertragen. Daarom hebben de dagelijkse besturen van de Zeeuwse waterschappen besloten vanaf vandaag, tot nadere aankondiging, geen onttrekkingen uit oppervlaktewater voor het beregenen van gewassen voor de groei meer toe te staan. Volgens de waterschappen heeft dit betrekking op ongeveer honderd Zeeuwse boeren.

Er zijn een aantal gebieden vrijgesteld of voorlopig vrijgesteld van dit verbod. Op de Bevelanden en Tholen zijn dat de Reigersbergsche Polder, de Eerste Bathpolder, het gebied ten oosten van het Schelde-Rijnkanaal, Tholen en Sint Philipsland. In Zeeuws-Vlaanderen gaat het om het afwateringsgebied Westelijke Rijkswaterleiding, de Otheense kreek en in afwateringsgebied Campen: de Stoppeldijkpolder, Ser Pauluspolder, Oost-Vogelschorpolder, Hoofd- en Molenpolder, Stoofpolder en de Dullaertpolder.

De lage grondwaterstand is vooral een probleem in het zuiden en oosten van Nederland. Zo voerde het waterschap Rijn en IJssel in Gelderland op woensdag een beregeningsverbod in.

Lees ook Waterbeheerders nemen maatregelen tegen droogte

Of registreer je om te kunnen reageren.