Home

Achtergrond 203 x bekeken 5 reacties

Belgische gewassen lijden schade door het droge weer

De Belgische gewasopbrengsten van 2010 liggen ongetwijfeld lager dan voorgaande jaren.

Dat meldt de Belgische Boerenbond. Niet alleen de hoeveelheid pakt lager uit, ook kwalitatief wordt het geen topseizoen.

Voor vroege aardappelen wordt een opbrengstreductie verwacht van 30 tot 50 procent ten opzichte van vorig jaar. Volgens de bond staat nu al vast dat de topoogsten die de voorbije jaren voor de bewaaraardappelen werden genoteerd, niet worden gehaald. "Als de droogte aanhoudt, vormt zich doorwas. Dit beïnvloedt de hoeveelheid en de kwaliteit van bewaaraardappelen", legt de Boerenbond uit. "De temperatuur in de bodem speelt hier een belangrijke rol. Koele nachten kunnen wat soelaas brengen."

De droogte heeft geen invloed op de opbrengst van gerst, waarvan de oogst is begonnen. Maar voor de kwaliteit en de hoeveelheid van de tarweoogst speelt regen nog een belangrijke rol. Op veel plekken wordt al noodrijpheid vastgesteld. Mais wordt geremd in groei en ontwikkeling door de weersomstandigheden.

Ook suikerbieten en cichorei lopen duidelijk achter in België. Een late zaai en de huidige droogte hebben invloed op de huidige stand van het gewas.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Vlak de gevolgen in eigen land ook niet uit.

 • no-profile-image

  gert

  minder gerst is minder bier !

 • no-profile-image

  herkauwer

  Vreemde zaak in een land met zoveel Mannekes Pies!

 • no-profile-image

  vandamme

  laat het maar droog blijven, dan géén doorwas en goede kwaliteit: en dan eindelijk voor de vrije boeren een stevige prijs. de contractboeren moeten zich maar eens overpeinzen en niet meer dromen van ieder jaar 55 ton.het is al 4 jaar geleden dat het droog was, dus klaag niet.

 • no-profile-image

  arie maas

  en dat is shit

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.