Home

Achtergrond 2 reacties

Belgische aardappelen dubbel zo duur

De prijs voor vroege aardappelen is op Belgische veilingen hoog.

Voor 100 kilo vroege aardappelen wordt nu € 19,50 tot € 23,00 betaald, tegen zo'n € 9,00 vorig jaar. Dat meldt de Gazet van Antwerpen.

Oorzaak voor de prijsstijging is het weer. Door het koude voorjaar en de droogte van nu is de aanvoer beperkt en de opbrengst per hectare laag. Het Belgische Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt verwacht voor een vroeg ras als Première een halvering van de gemiddelde hectareopbrengst ten opzichte van de drie voorgaande jaren.

"We hebben eerst een lange winter gekend, waardoor de planten later de grond ingingen. Nadien kregen we een droog voorjaar waardoor de groei beperkt werd. En nu een plotse hitte. In twintig jaar heb ik dit nog niet meegemaakt", zegt algemeen secretaris Romain Cools van de beroepsorganisatie van aardappelverwerkers Belgapom.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kriskras

  nog geen 25 euro voor 100 kilo , is dat duur? wat is er nog zo goedkoop vandaag !

 • no-profile-image

  wortel

  duur?? ga een pinten drinken met vrienden, dat kan duurder uitpakken. een gezin besteedt nog nauwelijks 8 % aan voeding, ja dan kan het oplopen tot misschien 9 %...efkens minder bellen en de balans is in evenwicht. alles is relatief.
  de boerenwinkels zullen daarvan profiteren, terecht. de boeren met contacten aan 100 euro/ton, moesten maar opletten!

Of registreer je om te kunnen reageren.