Home

Achtergrond 191 x bekeken

België voorzitter EU

België is met ingang van vandaag EU-voorzitter.

Het volgt Spanje op, dat die rol de afgelopen zes maanden heeft vervuld. Het EU-voorzitterschap gaat elk half jaar naar een andere lidstaat.

Het Belgisch voorzitterschap begint op een moment waarop de Belgische regering demissionair is. Volgens premier Yves Leterme is dat geen probleem. Het is al de twaalfde keer dat de Belgen aan de beurt zijn, dus ze hebben veel ervaring. Bovendien heeft het voorzitterschap aan betekenis ingeboet door het Verdrag van Lissabon. De EU heeft nu een president, de Belg Herman Van Rompuy, en een buitenlandchef, de Britse Catherine Ashton.

De Belgische regering noemt het verbeteren van de financiële stabiliteit in Europa haar grootste prioriteit voor het komende halfjaar. Ook het voorzitterschap van Spanje stond in het teken van de schuldencrisis. Er moest meer dan 100 miljard euro op tafel komen om Griekenland bij te springen. Een bedrag van 750 miljard werd opzijgezet voor toekomstige noodgevallen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.