Home

Achtergrond 600 x bekeken

Bel Leerdammer wil 100 procent aandelen Parco

Kaasfabrikant Bel Leerdammer wil het belang van Lyempf overnemen in melkleveranciersvereniging Parco. Dat meldt de directeur van Bel Leerdammer Mark Tettelaar.

Bel Leerdammer beschikt al over 71 procent van de Parco-aandelen, maar heeft besloten ook het resterende aandeel van Lyempf te willen overnemen. Leerdammer kan de melk goed gebruiken. Het in financiële problemen geraakte Lyempf zoek juist wegen om de melkaanvoer naar beneden bij te stellen. Niets lijkt de overname dan ook in de weg te staan.

"Tijdens de voorjaarsvergadering met de Parco-leveranciers hebben we al de intentie uitgesproken om de resterende 29 procent aandelen van Lyempf over te nemen", vertelt Tettelaar. Hij verwacht dat de overname voor het einde van dit jaar geregeld is. Bel Leerdammer was al verantwoordelijk voor de melkbetaling en melkontvangst van de Parco-leden. De leden van de Particuliere Coöperatie (Parco) merken volgens Tettelaar in hun melkgeld dan ook niets van de problemen bij zuivelondereneming Lyempf.

In 2009 wilden zowel Bel Leerdammer als Lyempf af van de Parco-boeren. De melkprijs was dramatisch laag en veel zuivelondernemingen bevonden zich in zwaar weer. De markt trok echter aan waardoor Leerdammer eind 2009 aangaf de plannen om leveranciersvereniging Parco van de hand te doen, maar even heeft te parkeren. De kaasproducent gaf zelfs aan meer melk te kunnen gebruiken. Nu lijkt Bel Leerdammer de Parco-boeren opnieuw in de armen te hebben gesloten. In totaal zou het gaan om een melkstroom van 90 miljoen kilo.

Kaascoöperatie DOC laat weten veel telefoontjes van Lyempf-leveranciers te ontvangen. Het gaat volgens directeur Jannes Oosterveld vooral om informatieve gesprekken. Tot nu toe is slechts een beperkt aantal veehouders van Lyempf overgestapt naar DOC. "We staan open voor nieuwe leden, maar bekijken de situatie per veehouder", legt Oosterveld uit. "We willen een zekere mate van flexibiliteit houden in onze melkaanvoer."

Of registreer je om te kunnen reageren.