Home

Achtergrond 190 x bekeken 4 reacties

'BP wil stilzwijgen wetenschap kopen'

Het Britse olieconcern BP probeert de beste wetenschappers te 'kopen' om het bedrijf te helpen bij alle rechtszaken na de olieramp in de Golf van Mexico.

Daarvan beschuldigt het hoofd van de Amerikaanse Associatie van Professoren, Cary Nelson, de oliemaatschappij vandaag. Tegen BP zijn tot op heden al meer dan driehonderd aanklachten ingediend, berichtte de BBC.

In het contract dat BP de wetenschappers aanbiedt, staat dat ze niet mogen publiceren over onderzoeken die zij doen voor de oliegigant. Ook mogen zij ten minste drie jaar niet spreken over de onderzoeksgegevens, of tot de Amerikaanse regering een restauratieplan heeft goedgekeurd voor de hele Golf van Mexico.

Nelson noemde de handelswijze van BP 'enorm destructief'. En: "Ons vermogen de ramp te evalueren, beleid uit te zetten en er als land beslissingen over te nemen kan worden beïnvloed door het stilzwijgen van wetenschappers die de situatie hebben bestudeerd.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Als je BP veranderd in Monsanto heb je dezelfde werkelijkheid. Echter hier spreken de professoren nu op. In Nederland heb je boeren belangenbehartigers die hun mond stijf dicht houden. En vergeet niet die schijn wetenschappers bij de WUR in Wageningen. Geef ze allemaal iets aandacht aan hun ego en een euro extra, en zo doen wat je ze vraagt.

 • no-profile-image

  koetje

  Er zouden wat meer wetenschappers moeten zijn die wat eerder beginnen met klokkenluiden.... Maar ja met een hoog en vast salaris doe je dat niet zo snel.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Kritische Lezer, uitstekend! Die multinationals maken het nu wel erg bont, normaal gaat dat in het geniep. Er zal vast nog wel een onderwerp komen dat je het niet met me eens bent, maar je weet beide is prima!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Patrick, ik ben het deze keer helemaal met je eens!

Of registreer je om te kunnen reageren.