Home

Achtergrond

BAI: aardappelopbrengst valt tegen

De gemiddelde hectare-opbrengst van de fritesaardappeloogst gaat flink tegenvallen.

Dat meldt het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw. Door het aanhoudende droge en warme weer moet de overgang naar nieuwe fritesaardappelen voorlopig nog even worden uitgesteld. Ook de Belgische aardappelen hebben het door de weersomstandigheden moeilijk.

Het Belgische proefcentrum PCA verwacht op basis van monstername voor Première een halvering van de gemiddelde hectareopbrengst ten opzichte van de drie voorgaande jaren. Van een geplande overgang naar nieuwe fritesaardappelen in week 28 is geen sprake.

De oogst van de vroege fritesaardappelen komt pas op gang rond de volgende maandwisseling. "Hierbij moet dan zeker rekening worden gehouden met een tegenvallende en fijne oogst. Voor telers met een vast prijscontract zal prijstechnisch de vroege teelt dit seizoen op een fiasco uitlopen", aldus BAI.

Of registreer je om te kunnen reageren.