Home

Achtergrond

Aviko: prijsdruk aardappel door concurrentie

De concurrentie op de fritesmarkt blijft heftig, meldt aardappelverwerker Aviko Potato bij de publicatie van zijn poolprijzen.

Volgens Aviko is er sprake van constante druk op de prijsvorming, onder meer door het groeiende Belgische areaal.

Aardappelrassen die geschikt zijn voor het hogere verwerkingssegment realiseren een hoger rendement. Dat uit zich in Agria en Innovator, de belangrijkste rassen voor Aviko Potato. Agria is vooral geschikt voor verwerking tot verse frites, Innovator doet het goed in de verwerking tot ander fast food. De hogere poolprijzen voor beide rassen horen bij het marktsegment waarin ze worden gebruikt.

De overige rassen dienen volgens Aviko in toenemende mate als bulk. Hiervoor is volgens de verwerker nauwelijks een toegevoegde waarde te realiseren. Bintjes worden voor het eerst ondergebracht bij Ramos, omdat Aviko voor rassen met minder dan 10 procent aandeel in de pool geen separate pool meer organiseert.

Aviko merkt op dat voor het derde achtereenvolgende jaar de dagprijs van aardappelen tijdens de oogst onder de kostprijs lag.
De gemiddelde opbrengst in 2009 bedroeg 52 ton aardappelen per hectare, 3 ton minder dan vorig jaar. De verwerkingskwaliteit was goed. Schade door de droogte bij de oogst, leidde echter tot hogere verwerkingsverliezen in de fabrieken.

Of registreer je om te kunnen reageren.