Home

Achtergrond 2 reacties

'Arbeidsomstandigheden rozenteelt Kenia niet op orde'

De Keniaanse sierteelt groeitl, maar een reportage van de Keniaanse TV-zender Citizen TV schetst een minder rooskleurig beeld van de arbeidsomstandigheden bij sommige bedrijven.

Werknemers werken vaak met gewasbeschermingsmiddelen zonder te zijn voorzien van de juiste beschermende kledij, zoals handschoenen, laarzen en veiligheidsbrillen.

Verslaggever Duncun Khaemba interviewt personeel dat werkte op rozenkwekerijen in het meest populaire productiegebied vlakbij het Naivasha-meer, dat zegt bij klagen direct te zijn ontslagen. Volgens Citizen TV, één van de vijf grootste zenders in het bijna 40 miljoen zielen tellende land, hebben de praktijken veel weg van slavernij.

De reportage roemt nog wel het succes van buitenlandse entrepeneurs die in Kenia tuinbouw plegen. Ze verschaffen werk en maken dat Kenia door export harde valuta kan binnenslepen in het buitenland. Vorig jaar exporteerde het Oost-Afrikaanse land circa 114.000 ton snijbloemen, en daarnaast nog eens 10.000 ton loof, bollen en stekken.

Het grootste deel van de Keniaanse productie komt naar de veilingen van FloraHolland in Nederland. Bij welke ondernemers Citizen TV precies gefilmd heeft is onduidelijk. In Kenia zijn naast lokale bedrijven ondernemers uit onder andere Nederland, Engeland, India en Israël actief in de tuinbouw.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    in Nederland gaan de rozenkwekers financieel dood, in Kenia gaan de medewerkers van de rozenkwekers dood. in beide gevallen is het voor de overheid geen punt, voor iedere dode komt een nieuwe levende die hoopt op meer geluk. Dit is een duidelijk >voordeel< van de Vrije Wereld Markt.

  • no-profile-image

    Hans

    Ja Han, klopt kerel. Maar wat wil je nu voorstellen dan?, Stoppen met rozen in Kenia? Eerst moet het geld verdiend worden, en daarna krijg je de levensstandaard verbetering, en daardoor weer de controle op dergelijke uitwassen. Maar wie zich moeten schamen, dat zijn de buitenlandse investeerders.

Of registreer je om te kunnen reageren.