Home

Achtergrond 167 x bekeken

Amsterdammers voor rechter wegens homogeweld

Twee Amsterdammers van 22 en 27 jaar moeten zich eind september verantwoorden voor de rechter.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt ze van het mishandelen van een Britse homo in de Reguliersdwarsstraat, afgelopen weekeinde.

Volgens een woordvoerster van het OM is de Brit ernstig toegetakeld. Hij hield er een snee in zijn gezicht en een flinke bult op zijn hoofd aan over. Het OM heeft aanwijzingen dat het gaat om homogerelateerd geweld, dus geweld specifiek gericht tegen homo's. Als tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak blijkt dat daar daadwerkelijk sprake van is, eist het OM hogere straffen tegen de verdachten.

In eerste instantie worden ze verdacht van poging tot zware mishandeling in vereniging. Mocht dat wettelijk niet worden bewezen, dan wil het OM dat ze worden gestraft voor openlijk geweld of mishandeling in vereniging.

Volgens homobelangenorganisatie COC Amsterdam laat justitie hiermee zien dat mensen met losse handjes richting homo's echt moeten oppassen in Amsterdam. ,,Het laat ook zien dat melden en getuigen bij de politie wel degelijk zin heeft'', zegt voorzitter Dennis Boutkan.

Bij COC Amsterdam zijn de laatste dagen regelmatig telefoontjes binnengekomen van homo's die zich de afgelopen tijd uitgescholden, geïntimideerd of psychologisch mishandeld voelen, vooral in Amsterdam-West. Boutkan: "Berichten dat homofoob geweld direct afgestraft wordt, is een sterk signaal zo vlak voor de Gay Pride. Een stad die groots de Gay Pride viert, moet ook laten zien hard op te te treden tegen iedereen die geweld pleegt naar roze Amsterdammers'', aldus Boutkan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.