Home

Achtergrond 203 x bekeken

Amerikaanse opbrengst tarwe hoger, Europa en Canada lager

Een hoger dan verwachte tarweoogst in de VS vangt voor een deel de fors lagere productie in Canada, Rusland en Europa op.

Dat blijkt uit een nieuwe oogstraming van het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA.

Vooraf vreesden investeerders dat de USDA de oogstraming voor tarwe met 20 miljoen ton naar beneden zou bijstellen ten opzichte van de raming in juni. In Canada valt de oogst door langdurige regenval en overstromingen lager uit, terwijl in Europa en Rusland de productie door droogte onder druk staat.

Uiteindelijk stelde de USDA de oogstraming echter maar 7,5 miljoen ton lager bij tot een verwachte wereldproductie van 661 miljoen ton. De oorzaak ligt in een circa 10 procent hogere opbrengst per hectare in de Verenigde Staten (VS). De VS zal naar verwachting 60,3 miljoen ton oogsten, waar eerder is uitgegaan van 56,2 miljoen ton.

De oogstraming voor landen buiten de VS is wel met 12,5 miljoen ton negatief bijgesteld. De lidstaten van de Europese Unie koersen op een oogst van 141 miljoen ton, waar eerder is uitgegaan van 142 miljoen ton. De Russische en Canadese graanoogsten zijn beiden 4,5 miljoen ton negatief bijgesteld.

Kazachstan levert 3 miljoen ton in, terwijl China naast de VS als enige een winst kon boeken, en wel van 2,5 miljoen ton. Door de extra productie stijgt de Amerikaanse voorraad tarwe met bijna 3 miljoen ton. De wereldvoorraad daalt daarentegen tot 187 miljoen ton, 28 procent van de wereldwijde consumptie.

Voor de import- en exportverwachtingen heeft de productie-verschuiving nagenoeg geen effect. Omdat de tarweprijs door speculatie de laatste weken hard is gestegen, denken analisten dat het rapport druk zal zetten op de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.