Home

Achtergrond

Afzet vochtrijke voedermiddelen stijgt

Varkens- en veehouders namen vorig jaar bijna 5,1 miljoen ton vochtrijke veevoeders af, 235.000 ton meer dan in 2008.

De totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen komt overeen met bijna 1,1 miljoen ton mengvoeders met 88 procent droge stof. Dat meldt de OPNV, een vereniging die de afzet van vochtrijke voedermiddelen voor de veehouderij stimuleert. Varkens kregen in 2009 iets minder vochtrijke voedermiddelen, in totaal 2,97 miljoen ton. De belangrijkste producten voor de varkenshouderij blijven tarwezetmeel, aardappelstoomschillen en weiproducten. In 2009 is daar tarwegistconcentraat bijgekomen.

In de rundveehouderij werd aanzienlijk meer afgezet met 2,1 miljoen ton (1,79 miljoen in 2008). In de rundveehouderij zijn de grootste producten bierbostel, perspulp en aardappelpersvezels, met stip gevolgd door maïsglutenvoer en tarwegistconcentraat. Vochtrijke voedermiddelen staan volgens de OPNV in het teken van duurzaamheid. Bij de productie wordt bespaard op droogkosten.

Een toenemend aantal fabrikanten hebben hun productieprocessen aangepast en producten die voorheen als voedermiddel werden afgezet nu bestemd als grondstof voor alcohol, bio-ethanol en biogas. De productie van bio-ethanol uit tarwezetmeel had in 2009 een significant effect op de afname van tarwezetmeel voor de varkenshouderij en een verdere toename van tarwegistconcentraat.

Of registreer je om te kunnen reageren.