Home

Achtergrond 433 x bekeken 1 reactie

Advies: nieuw kabinet moet EHS voltooien

Het nieuwe kabinet moet voortgaan met het voltooien van de Ecologische Hoofdstructuur. Voor samenleving en biodiversiteit is de betekenis voor natuur groot.

Dat advies krijgen de informateurs, het zittend kabinet en de fracties van Eerste en Tweede Kamer. Het is vandaag verstuurd door drie adviesraden: de Raad voor het Landelijk Gebied, de Raad voor Verkeer en Waterstaat, en de VROM-raad.

Het advies 'Maak ruimte voor vernieuwing, investeren en besparen in het fysieke domein' beschrijft dat de noodzaak tot bezuinigen tevens een kans biedt voor verduurzaming van de samenleving.

De drie raden adviseren de uitvoering van de EHS en het natuurbeleid verder te decentraliseren. De rol van het Rijk zou zich moeten beperken tot het uitoefenen van toezicht. Het advies signaleert dat de publieke belangen van natuur, landbouw en recreatie en bedrijfsleven niet strijdig zijn, anders dan het heersend beeld doet vermoeden. Wel zijn er tegenstrijdigheden tussen het publieke belang van de natuur en het privaat belang van boeren en andere ondernemers door aanwezigheid van natuur. Daarin moet de overheid een actieve rol spelen door het volledige schadeloosstelling.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    hans

    Als men de EHS zo belangrijk vinden dan MOETEN ze ook maar COMPLEX WAARDE BETALEN voor het ontrekken van landbouw gronden voor NATUUR , net zoals het ontrekken van landbouw gronden voor WONING BOUW. GEGROET HANS

Of registreer je om te kunnen reageren.