Home

Achtergrond 558 x bekeken 32 reacties

Achthonderd varkens gedood door brand

Bij een grote brand in een varkensschuur bij een bedrijf aan de Boompjesweg in Landhorst (gemeente Sint Anthonis) zijn vandaag zeker achthonderd varkens om het leven gekomen.

De brand brak omstreeks 12.00 uur uit. De brandweer, die met drie regionale korpsen was uitgerukt, was de brand vrij snel meester. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Sint Anthonis vandaag gezegd.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  keutelboer

  Er branden elke dag huizen af , waarbij soms ook gewonden en doden te betreuren zijn . Er storten vliegtuigen neer met meer 300 mensen en meer . En tog gaat men grotere vliegtuigen bouwen . Dit om kostprijs te drukken . Er wordt veel gedaan aan veiligheid , maar soms gaat het mis . Dit is ook het geval bij stal branden , soms gaat het hier ook mis . De gevolgen zijn dan rampzalig . En dit zou dan volgens enkele betekenen dat er eigenlijk geen dieren meer in (grote) stallen gehouden moeten mogen worden . Maar als er een flat afbrand , waar soms de mensen als ratten in de val zitten . Hoor ik niemand zeggen dat er geen flats meer gebouwd mogen worden . Of als vliegtuig neerstort , hoor je niemand zeggen dat deze niet groter mogen worden . Dus als er veel mensen verongelukken is de ramp minder erg als dat er enkele honderden varkens verbranden . Deze schrewers moeten eerst maar eens goed rond kijken en dan zullen ze er achter komen dat er in en om wonigen en andere openbare gebouwen soms veel schort aan veiligheid . Denk bv aan Volendam en de vuurwerkramp in Enschede . De boer zal alles doen om zo veilig mogelijk te werken . Dit om zo zijn boterham veilig te stellen . Verder stelt een verzekering eissen en zijn er bouw voorschriften . En kom niet met het verhaal van gebruiken van onbrandbare stoffen , want die bestaan niet . Elke stof brand , alleen ze hebben verschillende onbrandingstemperatuur .

 • no-profile-image

  burger

  och ja wat zijn nou 800 varkens? Varkens zijn toch domme dieren, die voelen vast niet eens dat ze pijn hebben. Varkens zijn om op te eten, niet om over te praten. En ach die andere kippen, koeien etc., die voelen vast ook geen fysieke pijn. Wat zijn nou 500.000 dieren in 5 jaar. Dat zijn er maar 100.000 per jaar.

 • no-profile-image

  burger

  Ik zou graag een antwoord geven, maar heb simpelweg de gegevens niet. Ik denk dat grote in die zin wel in deze discussie past, omdat er bij stalbranden dan zeer veel meer dieren dood gaan. Tenzij branden nauwelijks voorkomen in megastallen natuurlijk. Maar dat terzijde, de vraag is meer: wat zijn de oorzaken, type brandbeveiliging, percentage oude stallen, ja zelfs percentage stallen met stro. Mocht dit laatste het geval zijn, dan geen stro, dierenwelzijn kan op andere gebieden gecompenseerd worden (uitloop, meer ruimte)

 • no-profile-image

  burger

  Ik denk dat het geheel terecht is om mede vanwege vele problemen rond brandveiligheid in stallen ook vraagtekens te zetten bij de megastallen. En uit de vele branden de afgelopen tijd blijkt dat we dit niet onder controle hebben.

 • no-profile-image

  john

  kijk dan ook eens welke stallen vlam vatten.. veeal de oudere stallen, met versleten elektra. Deze stallen worden tezijnertijd vervangen door nieuwe stallen. niet op dezelfde plaats maar op een locatie met meerdere stallen. Deze stallen zijn voorzien van de nieuwste elektra en veiligheidseisen. Verder gebeuren er veel ongelukken tijdens bouw en verbouw van stallen. Misschien dat bouwvakkers en monteurs beter opgeleid moeten worden om (brand)veilig te werken? Ook andere gebouwen vliegen wel eens in brand maar dan horen we nooit dat de fabriekscomplexen niet meer zo groot mogen worden en dat de meubels weer bij de timmerman in de schuur gemaakt worden.

 • no-profile-image

  knorretje

  De brand waar de "burger"zo moeite mee heeft is wel de oorzaak van een bliksem inslag!!! wat kunnen wij als boer daar nu aan doen!! Je weet alles toch zo goed, dus zeg jij het maar. wat kun je tegen blikseminslag doen als je alles al beveiligd hebt zoals het hoort en moet???

 • no-profile-image

  ??

  Burger, dat transport zou wel anders kunnen hier slachten en dan geslacht verplaatsen,daar wil ik nog wel in mee gaan.
  Maar sluit je ogen niet voor EU. Italie heeft een hele grote slachterij in Polen gekocht, waar denk je varkens vandaan komen,behalve polen.
  Waarom word er melk vanuit Denemarken naar Nijkerk gereden onder de noemer te kort? We slepen overal heen, dat is de "vrije" economie waar we in leven.
  Maar transport heeft geen ruk met de veehouder te maken in directe zin en niks met het welzijn van de boerderij. Dus jij bent tegen de transporters en retailers, maak dat punt dan duidelijk ipv de agrarier aan te vallen

 • no-profile-image

  herkauwer

  Knorretje, je hebt gelijk. Ik zag ook via internet dat de brand door blikseminslag was ontstaan en meteen de hele nok van de stal in vuur en vlam zette. Zoiets heb ikzelf in 1972 in een hevig noodweer in de Betuwe meegemaakt en dat gun je geen boer, die echter via de verzekering wel weer op de been zal komen. Maar vooral geen varken dat geen kant op kan en gewis een vreselijke dood zal vinden. In dit geval dus achthonderdvoudig! Het stelletje verschaalde zultkoppen dat het in dit forum alleen maar heeft over transport kan zich maar beter tot de feiten beperken: wekelijks branden er in dit kolerelandje stallen af en dat veroorzaakt op jaarbasis voor honderdduizenden dieren een afschuwelijke dood. Probeer jullie daar maar eens een voorstelling van te maken!

 • no-profile-image

  ??

  Burger, Jij wil geen discussie, jij wilt gewoon jou parochie hier neer pleuren, dat boeren de meest afschruwelijk mensen van de wereld zijn en dat ze niet van dieren houden, je punt is wel overgekomen. Vraag nu eens hoe jou ouders, die de jaar 40/begin 50 hebben mee gemaakt, en vertel die hoe erg jij boeren vind, wedden dat je klap krijgt?
  En kom ermaar in Herman/lousia/Spotvogel/Herkauwer en wie ik nog meer vergeet van de zogenaamde dierenvriendjes

 • no-profile-image

  burger

  ??, je hebt het artikel van wakker dier dus ook gelezen: In vijf jaar zijn meer dan 500.000 dieren omgekomen bij stalbranden. Let wel: ALLEEN IN NEDERLAND! Ik vind dus alle vergelijkingen met fabrieken en vliegtuigen mank gaan.

 • no-profile-image

  ??

  omdat die vergelijking jou beter past nu.
  wat als de phillips fabriek fikt? of het hoofdkantoor van Rabobank?
  Daarnaast maak ik nog altijd onderscheid tussen dieren en mensen, dat je de eisen ook anders mag stellen. EN nee, hiermee zeg ik niet dat niet van dieren houd, maar een dier is een dier een is een mens.

 • no-profile-image

  burger

  John, je mag een dierhouderij qua brandveiligheid ook niet vergelijken met een fabriek, maar eerder met een school of verpleeghuis.

 • no-profile-image

  burger

  Dat de oorzaak blikseminslag is, stond niet in het artikel. Deze brand was misschien niet ter vermijden. Ik stel alleen vast dat er zeer veel stalbranden plaats vinden en dieren een gruwelijke dood sterven.

 • no-profile-image

  Wikke

  Ik kan het niet laten, maar wie zijn hier weer de dupe, juist, de varkens.
  Het doet me pijn.

 • no-profile-image

  burger

  ?? misschien een reden te meer om het maximum aantal uren transport per wet vast leggen. Die 'vrije' economie waar jij het over hebt gaat dan niet ten koste van dierenwelzijn.

 • no-profile-image

  ??

  Burger, ja ik lees het nieuws ja.
  Hoeveel braadkippen gaan in een mens? Als ik een hele kolonie mieren met heetwater overgiet, maak ik er ook duizende dood.
  Waarom komen ze met dit nieuws, waar is het nieuws hoeveel mensen hun dieren niet voor de vakantie dumpt of het glorieze bezoek van PvdD aan de oostvaardeplasse, ze konden niet eens zien dat daar nutteloze figuren zonder enige idee van dieren de zaak uitmaken.
  En daarnaast hoeveel % is dit van de jaarlijkse hoeveel, dan pak je procenten van het aantal dodelijke verkeersongelukken en dat vergelijk, je kan niet peren met appels vergelijken!

  Daarnaast neem ook even in je onderzoek mee, hoeveel van deze bedrijven met strostallen werken en dan ook nog even de stalbranden van 10 jaar geleden waar dus minder strostallen waren, dus het welzijn verbeteren kost dieren extra het leven?!!

 • no-profile-image

  jeroen

  Fred heeft ergens de klok horen luiden maar weet absoluut niet waar de klepel hangt.
  Wat een kul.

 • no-profile-image

  Fred Realist

  En ja hoor.... Alweer brand in de bio-industrie. Schandalig dat er maar bezuinigd blijft worden op de veiligheid van onschuldige dieren. En maar subsidies opstrijken die "boeren". Hoog tijd voor een algemeen verbod het het commercieel houden van dieren. Basta. Genoeg is genoeg! Tot hier en niet verder. Opzouten met die vlees-maffia.

 • no-profile-image

  burger

  Allereerst voor de duidelijkheid, ik koop biologisch vlees. Maar mee eens: veel burgers zijn kritisch en consumenten hypocriet. Toch vind ik dat dit de boer zijn verantwoordelijkheid (krappe huisvesting, lange transporten, etc) niet geheel mag af wentelen op de burger. Je beroep als boer in de intensieve veehouderij is uiteindelijk ook een keuze. Als de burger/overheid geen eisen stelt, hoe zou je bedrijfsvoering er dan uitzien?

 • no-profile-image

  ??

  lange transporten, hoe groot is Nederland? 80 km per uur....
  Krappe huisvesting?? Door de xtra ruimte bij de kippen is kanibalisme ontstaan, te veel ruimte bij varkens en ze worden onhygienisch. En alles heeft nog steeds met Economie te maken. Daarnaast heb je beschermmarkt, want we zijn EU. Dus alles wat je opnoemt is tot nu toe onrealistisch te noemen!
  Burger stel eisen inderdaad, maar die consument intresseerd het geen ruk!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Keutelboer ik geef je een goede raad: leer eindelijk eens fatsoenlijk nederlands en schaaf jouw normbesef grondig bij. Want op deze manier ben je zulk een slecht belangenbehartiger voor jouw achterban, dat je beter de toevoeging 'boer' achter jouw naam maar weg kunt laten! En voor 'keutel' zijn er nog wel andere superlatieven te bedenken, dacht ik!

 • no-profile-image

  ??

  Herkauwer, tuurlijk joh, waarheidingsvindingerpolder?Tot en met 13 juli gingen dit jaar 10 varkens- en pluimveestallen in vlammen op.
  Elke week? Volgens mij zitter er nog alitjd met dan 10 weken van Januarie tot Juli.
  Dus beperk JIJ je maar tot feiten en blijf hier toch lekker weg.

 • no-profile-image

  burger

  ík wil juist wel een discussie. Maar zodra er ook maar iets ten nadele gezegd wordt over de intensieve veehouderij, worden er weer andere onderwerpen als tegenargument bijgehaald. Onderwerpen die er in deze discussie niet toe doen. Bijv. de PvdD en oostvaardersplassen zijn al duizend maal gepasseerd. Het ene onderwerp maakt het andere onderwerp niet minder erg. Een normale reactie zou zijn: wat een gruwelijke dood voor die dieren en op welke wijze kunnen we dit zo goed mogelijk voorkomen.

 • no-profile-image

  ??

  He burger kom je toch nog met iets, jij haalt de grote erbij of dat niet 100 keer de revu is gepasseerd?? Maar de onwetenheid van de meeste menen daardoor wel een doordrukkende mening te dienen hebben.
  Grote heeft niks geen invloed op de kans.
  Wat trouwens is het antwoord op mijn vraag in % de vergelijking te maken.
  Ja het is erg inderdaad 800 dooie dieren, maar nogmaals ik verwijt niet de vinger naar de agrarier!

 • no-profile-image

  anoniem

  fred zal wel een pvv stemmer zijn, moeten we eigenlijk niet op reageren, want die willen naast de moslims ook de intensieve het land uit hebben en durven dit ook nog hardop te zeggen.is wel gevaarlijk

 • no-profile-image

  knorretje

  Fredje,fredje,fredje toch,wat een kul. Weer zo een die nie weet waar ie over praat. Ik denk dat de varkens soms nog beter behandeld worden als sommige mensen. En subsidies opstrijken?? die man weet echt niets dus!!

 • no-profile-image

  burger

  Die vergelijking tussen dierhouderij en fabriek past nu juist helemaal niet! Ook ik vind een mens en dier niet hetzelfde. Maar een dier hoort wel een dierwaardig leven te kunnen leiden. En wat dierwaardig is, daarover verschillen wij van mening.

 • no-profile-image

  Gerard

  Haha die fred,

  Zeker ook geen last van kennis hoe het werkelijk zit?
  Bij ons zeggen we dan: 'als je niks goeds te zeggen hebt, zeg dan maar helemaal niks'

 • no-profile-image

  john

  dan begin zelf maar eens vlees te kopen met meer dan een ster.. als die markt aantrekt wil ik ook wel eens omschakelen en de dieren meer ruimte en een uitloop geven.. maar diezelfde burger kijkt gewoon in de supermarkt wat het goedkoopste is en dat neemt ie mee in zijn mandje naar huis.. en of dat nu vlees, groente, aardappels maakt niet uit de prijs telt!. En of die dieren nu met 10 000 op elkaar gepakt hebben gezeten in brazilie, in een oude stal in nl of een nieuwe megastal in nl maaktdan allemaal niet meer uit. Jullie zitten hier altijd wel af te geven op de boeren maar wij maken gewoon wat de burger vraagt. Wil je ommekeer in de veehouderij dan zal je de burger moeten heropvoeden en hem wijzen op het 'betere' stukje vlees. En aangezien wij produceren voor de consumenten in de eu niet alleen de burgers in nl maar heel europa. Ik wens je daar veel plezier mee!

 • no-profile-image

  burger

  Sinds wanneer worden er geen varkens meer geexporteerd naar Duitsland, Spanje, etc.? Hoeveel procent export was het ook alweer????
  Blijkbaar is die ruimte nog te weinig bij kippen en varkens.
  Niks onrealistisch aan.

 • no-profile-image

  john

  inderdaad.. 800 varkens verliezen is verschrikkelijk, en dan vooral emotineel. Hier denk je als boer iedere dag wel een keer aan. En om nu elk brandje of andere tegenslag te gebruiken om de discussie over megastallen aan te zwengelen vind ik op deze momenten niet gepast... oh ja en die subsidies? de intensieve veehouderij moet alles op eigen kracht doen. er zijn alleen beperkingen op de invoer van vlees buiten de eu omdat wij hier relatief veel betalen voor onze grondstoffen want de productie hiervan is wel gesubsidieerd. Dus ben een verstandig mens en praat niet alleen maar wakker dier en zo na want dan gedraag je je eigen als een kip zonder kop! Wil je echt meediscussieren? neem dan eerst eens een kijkje op een bedrijf! Dan weet je ook wat er speelt op onze bedrijven!

 • no-profile-image

  john

  Wij hebben hier gewoon een goed klimaat om dieren te houden. in duitsland hebben ze een goed klimaat om graan te telen. wij ruilen varkens tegen graan. graan om brood van te bakken voor onze veggies.

  Ik houd van mijn dieren en vind het leuk om tussen de dieren te werken. Als de markt het toe zou laten wil ik best investeren in ruimere huisvesting maar om mijn werk te blijven doen moet over elke euro die binnenkomt 3 keer nagedacht worden waaraan deze uitgegeven wordt. Daarbij heb ik drie keuzes: groei, optimalisatie en eyecandy. Groei is momenteel niet interessant er zijn varkens genoeg. voor eyecandy (ruimere hokken uitloop etc) is geen geld dus alles wat er binnenkomt gaan naar optimalisatie. Het afgelopen jaar heeft in het teken gestaan van het terugdringen van het antibiotica gebruik en veeartskosten. Dit jaar staat in het teken van arbeidsefficientie en kosten. Voor volgend jaar ben ik nog op zoek naar een thema maar zoals het er nu naar uitziet wordt dat mestverwerking. Oh ja mijn biggenstal ligt al goed vol de focus ligt nu niet meer op meer biggen maar op biggen met betere mesteigenschappen. Zo moet elke ondernemer keuzes maken, en zolang de eyecandy niet betaald wordt geef ik er nog niets aan uit.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.