Home

Achtergrond

Aardbeienoogst in Frankrijk valt toch kleiner uit

Ondanks eerdere optimistische verwachtingen over een goede opbrengst, lijkt de Franse aardbeienoogst nu toch lager uit te komen dan vorig jaar.

Door het slechte weer van de afgelopen weken mikt het tuinbouwschap Interfel nu op 44.900 ton, dat is 3 procent minder dan in 2009.
Het areaal is ook met 2 procent afgenomen naar 2.870 hectare, waarbij het aandeel overdekte teelt wel licht groeit. De overdekte teelt neemt inmiddels bijna een kwart van het totaal in.

De Franse aardbeienmarkt lag er tot halverwege juni goed bij. Dat kwam onder meer doordat het aanbod zomervruchten door de weersomstandigheden vertraagd op de markt kwam. Sinds die tijd staat de aardbeienhandel echter onder druk. Dat komt volgens Interfel niet alleen doordat de oogst vol op gang is gekomen maar ook doordat veel latere aardbeien vaak een heterogene kwaliteit vertonen en daardoor ook minder opbrengen. Bovendien klaagt het Franse schap ook in dit overzicht weer over de buitenlandse aanvoer uit de Benelux-landen en uit Duitsland.

Frankrijk heeft tot nu toe dit jaar echter wel aanzienlijk minder aardbeien ingevoerd. In de eerste vijf maanden kwam de invoer uit op 63.983 ton met een waarde van 115,8 miljoen euro. In volume ligt de invoer daarmee 18 procent lager dan vorig jaar, in waarde 14 procent lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.