Home

Achtergrond 7 reacties

Aardappelmarkt afwachtend

Er heerst nog altijd onduidelijkheid over de richting van de aardappelmarkt de komende tijd. De meeste telersbeurzen noteren globaal dezelfde prijzen als vorige week. Fritesgeschikte aardappelen noteren in Goes opnieuw voor €18 tot 22 per 100 kg. Bij de tafelaardappelen is weinig omzet vanwege de schaarste en vakanties.
Op de termijnmarkt zijn vorige weer records gebroken met een slotnotering van €23,50 per 100 kg, levering april 2011. Elke nieuwtje over regen, droogte, doorwas of opbrengstprognoses geeft een reactie op de prijzen.
Opvallend is de lagere notering van Belgapom. Aan het begin van de week was er een prijsdruk, die door het uitblijven van regen is afgezwakt. Daarbij speelt mee dat veel fabrieken in de vakantieperiode een tandje lager draaien en de productie aanpassen aan de vrije prijzen.

Prognose

Prijzen gelijk tot fractie hoger

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Die Belgapom is geen notering. Er wordt een prijs genoemd die ruim onder de markt is om zodoende de handelaren de kans te geven om hun telers te paaien met een hogere prijs dan de notering! En sigaar uit eigen doos eigenlijk, maar dat is de Belgische manier van zakendoen, naast de lekker pint op de interpom, daar kun je in Nederland dus beter maar niet naar verwijzen!

 • no-profile-image

  ben

  belgapom is samengesteld uit de leden van de grote belgische verwerkers en die bepalen de prijs dus zo laag mogelijk ,boerkes laat je niet kloten en laat die maffia nu zonder pattat en neem contakt met buitelandse afnemers ,er is veel meer uit te halen

 • no-profile-image

  Patrick

  Der zitten er natuurlijk altijd maffiozo tussen maar een ding weet ik als je voor export , aardappels aankoopt bij die handelaren (al dan niet lid van Belgapom-prijzencommisie ) dan weet ik een ding : Voor de winst die zij maar maken achter den boer word ik alvast nooit aardappelhandelaar in Belgie en ik raad het ook iedereen af om dit ooit te worden.
  Een bedelberoep waar de groten : Farm- Lambert W , VDB , ... de septer zwaaien.
  Een machtsstrijd onderling, met die opmerking : Ik vermoed dat Nederlandse handelaren wel meer marge nemen om reden de aardappels er altijd duurder zijn voor Export dan de Belgische en daardoor Nederland wel eens het onderspit moet delven tegenover de Belgen als het op de export aankomt.

 • no-profile-image

  vandendrup

  Het stinkt als je over belgapom praat. Het is een pot nat. De ondervoorzitster van belgapom weet meer af van kiekens dan van aardappelen!Gewoon opdoeken die bende.Vanavond op het vrt nieuws over de droogte... en het belangrijkste was dat " de aankopers zich zorgen maakten over de aanvoer ". Straf hé. De fabrikanten zullen weer winnen langs 2 kanten: 1/ de afgewerkte produkten duurder verkopen door overmacht en 2/ de boeren met het mes op de keel de laatste knol doen leveren aan bedelprijzen. Over het laatste moeten de contract NIET klagen. ZIJ ZELF hebben het zo ver gebracht dat de vrije boeren GEEN fatsoenlijke prijs meer vangen. De marktmacht van de 4 groten laat bijna geen ruimte meer voor knalprijzen. Laat aub terug de zon schijnen , zodat de piepertjes stoppen met groeien! Contract boeren: verenigt u NU en verscheur dat vodje papier waarop je je krabbel hebt gezet 4 maand terug. Waarom zou je alles leveren, fabrikanten hebben OOK geen woord. Blokkeer desnoods de fabrieken. De maffia MOET buigen. Einde Love parade, einde slechte contracten.

 • no-profile-image

  robert van

  Zeg vandenrup.niet mee eens vodje kappot;je hebt een overeenkomst en je wilt vruchten plukken ,nee dat gaat niet ,leveren wat je tekent en bijkopen wat temin is zo hoort het ,andersdom is het ook zo,maarje hebt wel verdiend ,verstand hopelijk en zo zie je dat je de mafia dik hebt gemaakt maar hopelijk volgend jaar beter,ben altijd uitgelachen met vrij maar ditjaar 25 ton X40 is mooi genomen

 • no-profile-image

  vandendrup

  @Robert: wel te verstaan, OOK ik heb géén contracten, nooit en ook al uitgelachen, maar ja wie laatst lacht, best lacht. een boer die een klein beetje rekent, teelt vrij! Amen en uit.
  Maar ALS de toekomende stomme contracten, een weerspiegeling worden van de werkelijke kosten MET een degelijk risico, dan Moet die prijs ferm omhoog. Daarom moet de zon nu schijnen en wie weet op op 1/9/10 terug 150 mm water. Zeg nu niet dat het niet kan, denk dan aan 1998..... het domste dat een boer kan doen, is een prijsafspraak maken over iets waar hij in 't geheel NIET zeker is dit te kunnen leveren.

 • no-profile-image

  joost

  Contract is contract he, maar de industrie houdt zichzelf er ook niet aan.Ik heb namelijk afgelopen winter 80 ton pootgoed gekocht 35/50 getekend en al maar wat blijkt, in het voorjaar is er geen pootgoed meer beschikbaar en moet ik genoegen nemen met restjes, gesneden en boven maatse, dus ja wie houdt zich nu niet aan een contract dan.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.