Home

Achtergrond

Aantal varkensbedrijven in Nedersaksen neemt snel af

De structuurontwikkeling in de varkenshouderij in Nedersaksen zit in een stroomversnelling.

Volgens het statistiekbureau van deze deelstaat is het aantal bedrijven in deze sector in vergelijking met een jaar geleden met ruim 8.800 afgenomen naar ruim 12.000. Dat komt neer op een daling met iets meer dan 27 procent.

Tevens zet de concentratie van de varkenshouderij in de regio Weser-Ems, langs de grens met Groningen en Drenthe, zich voort. De varkensstapel in dit gebied omvat 5,23 miljoen dieren. In het gebied rond Hannover zijn dat er 2,8 miljoen.

De totale varkensstapel in Nedersaksen telt 8 miljoen dieren: 1,6 procent minder dan een jaar geleden. Het aantal varkenshouders in het Weser-Emsgebied nam niettemin afzonderlijk bekeken ook af, maar in mindere mate, namelijk met krap 20 procent naar 5.400. In het gebied Hannover was de daling 36,5 procent naar ruim 3.400.

De Nedersaksische boerenbond Landvolk schrijft de snelle structuurontwikkeling toe aan het lage prijsniveau waarmee de sector in 2009 werd geconfronteerd. De statistici rekenen de allerkleinste bedrijven met vijftig varkens en minder niet meer mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.