Home

Achtergrond 3 reacties

175 miljoen euro boete voor veevoerkartel

De Europese Commissie heeft ruim 175 miljoen euro boete opgelegd aan vijf bedrijven die fosfaten leverden voor veevoer, waaronder FMC Chemicals BV in Nederland.

De bedrijven hebben meer dan dertig jaar illegale afspraken gemaakt. Die afspraken over prijzen en marktverdeling betroffen een groot deel van de Europese Unie. EU-commissaris Joaquín Almunia (Concurrentie) heeft dat vandaag bekendgemaakt.

De grootste boete is voor het Belgische Tessenderlo Chemie (83,7 miljoen euro). Het Nederlandse FMC Chemicals moet 14, 4 miljoen euro overboeken aan de Europese Commissie. Het Franse Timab krijgt een boete van bijna 60 miljoen euro, het Spaanse Ecros 14, 8 miljoen euro en het Portugese Quimitécnica 1,8 miljoen euro.

De leiders van de bedrijven kwamen tussen 1969 en 2004 bijeen in een studiecentrum voor voedingsfosfaten. De Europese Commissie ontdekte het kartel, toen het Finse Kemira erover kwam klikken in 2003. Het Finse bedrijf gaf alle details en kreeg als dank de gehele boete kwijtgescholden.

De andere bedrijven behalve Timab werkten ook goed mee met de onderzoekers van de Europese Commissie en zijn akkoord gegaan met de boetes. Ze kregen daarom kortingen. Anders waren de boetes nog hoger uitgevallen. Die zijn ook iets verlaagd, omdat ze anders boven de limiet van 10 procent van de omzet van 2009 zouden uitkomen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Komt dit geld nu weer in de klauwen van de ambtenarij terecht?

 • no-profile-image

  gert

  Dit heeft de boeren weer dik geld gekost

 • no-profile-image

  Boer

  En hoe gaat men dat geld nu aan de boer ( lees het slachtoffer ) bezorgen ?
  Of denkt men nu weer dat de boeren dit hebben doorgerekend ?!?!?

Of registreer je om te kunnen reageren.