Home

Achtergrond 183 x bekeken

Zweedse weerstand tegen euro flink gestegen

De weerstand onder de Zweedse bevolking tegen toetreding tot de eurozone is flink toegenomen door ongerustheid over de Europese schuldencrisis.

Het aantal tegenstanders staat op het hoogste niveau ooit. Dat blijkt uit een peiling door het Zweedse bureau voor de statistiek die dinsdag werd gepubliceerd.

Van de ruim negenduizend deelnemers aan de peiling stemde 60 procent tegen toetreding van Zweden tot de eurozone. Dat is het hoogste niveau sinds 1997, toen werd begonnen met de peilingen. Bij een vorige enquête in november was nog 42 procent van de Zweedse bevolking tegen invoering van de euro. Van de ondervraagden is 28 procent vóór invoering, tegen 44 procent in november.

Zweden stemde bij een referendum in 2003 tegen invoering van de euro. Veel Zweden hebben het gevoel beter af te zijn zonder de eenheidsmunt, vanwege de onrust door de schuldencrisis en de begrotingsproblemen van Europese landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.