Home

Achtergrond

'Zuiden drukte einde compartimentering erdoor'

De zuidelijke tak binnen LTO heeft in 2007 de afschaffing van de compartimentering van varkens- en pluimveerechten afgedwongen.

Dat zegt CDA-Kamerlid en varkensboerin Annie Schreijer-Pierik. Volgens Schreijer was, naast de politiek, ook LTO destijds sterk verdeeld over de kwestie. Maar omdat LTO geen brief stuurde over nadelen van de afschaffing, stemde het CDA voor. Dat fractiewoordvoerder Ger Koopmans uit het Zuiden komt speelde een rol, aldus Schreijer.

Door de opheffing van de compartimenten konden Zuidelijke boeren volgens Schreijer goedkoop varkensrechten uit het Noorden en Oosten kopen. Inmiddels is de compartimentering onder druk van de provincies en de Kamer weer ingevoerd, tot haar grote tevredenheid. Schreijer stopt na de verkiezingen als Kamerlid. Ze zegt benaderd te zijn voor het voorzitterschap van pro- ductschap PPE, maar daarmee niets te hebben gedaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.