Home

Achtergrond 181 x bekeken

Zuid-Korea herdenkt zestig jaar oorlog

Zuid-Korea heeft vandaag stilgestaan bij de oorlog op het Koreaanse schiereiland, die precies zestig jaar geleden uitbrak.

In een olympische sporthal in de hoofdstad Seoul eerde president Lee Myung-bak de veteranen, onder wie de Nederlandse militairen.

"We herdenken de gevallen helden, die hun jeugd, hun hoop en hun levens opofferden voor dit land en dit volk'', zei het staatshoofd van Zuid-Korea. Als dank reikte hij een plaquette uit aan vertegenwoordigers van de landen die deelnamen aan de oorlog, waaronder Nederland.

De ceremonie werd voor een deel overschaduwd door de actualiteit. Zuid-Korea beschuldigt het noorden ervan eind maart een Zuid-Koreaans marineschip te hebben getorpedeerd. Daarbij kwamen 46 militairen om het leven. Het "gemarginaliseerde'' Noord-Korea moet de torpedoaanval bekennen en er excuses voor aanbieden, verklaarde Lee in zijn toespraak.

Bij de herdenking in Seoul was ook een groep Nederlandse Korea-veteranen aanwezig. Zij meldden zich begin jaren '50 vrijwillig aan voor de missie, om het communisme te bestrijden, vanwege het avontuur of simpelweg uit geldnood. Van de duizenden Nederlanders die tussen 1950 en 1953 werden uitgezonden, sneuvelden er 122, terwijl drie tot op de dag van vandaag vermist worden.

In Nederland voelen de Korea-veteranen zich soms vergeten. "Als ik tegen iemand zeg dat ik in Korea heb gevochten, kijken ze me glazig aan'', zegt kolonel buiten dienst Leendert Schreuders. Volgens de voorzitter van de Vereniging Oud-Korea Strijders ziet zelfs de overheid de Korea-veteranen soms over het hoofd. "Bij herdenkingen worden we overgeslagen, dan gaan ze van Nederlands-Indië direct naar Libanon. Korea wordt niet eens genoemd.'' Zelf zegt hij er niet onder te lijden, "maar ik word er soms wel pissig van''.

In Zuid-Korea is dat anders. Schreuders: "Een tijdje geleden wilden mensen in een supermarkt hier absoluut niet dat ik voor mijn boodschappen zou betalen. Dat wilden zij voor me doen. Ik waardeer het heel erg dat zij ons zo waarderen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.