Home

Achtergrond 360 x bekeken

Zelfzuivelaars overschrijden melkquotum fors

Het consumentenquotum is het afgelopen jaar met 4 procent overschreden.

Het gaat om een hoeveelheid van 3 miljoen kilo melk. Dat meldt secretaris Folkert Beekman van het Productschap Zuivel tijdens de vergadering vandaag in Beesd.

De overschrijding van het quotum is hiermee bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. In quotumjaar 2008/2009 werd door de zelfzuivelaars met 1,6 miljoen kilo 2,2 procent meer geproduceerd dan het quotum.

Beekman spreekt van een forse overschrijding gezien de relatief kleine omvang van de sector. De Nederlandse boerenkaasmakers en andere verwerkers en verkopers van boerderijzuivel zijn door de overschrijding een superheffing van zo’n 810.000 euro verschuldigd.

De toename van de overschrijding van het consumentenquotum staat naast een afname van de overschrijding van het totale melkquotum. Hier was de overschrijding met 47 miljoen kilo minder dan voorgaande jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.