Home

Achtergrond 188 x bekeken

Zeehonden steeds eerder geboren in Waddenzee

Zeehondjes worden in de Nederlandse en Duitse Waddenzee tegenwoordig bijna een maand vroeger geboren dan 30 jaar geleden.

Dat komt voornamelijk door overbevissing van de Waddenzee, stellen wetenschappers van marien onderzoeksinstituut Imares, dat sinds 1974 bijhoudt hoe het met de zeehonden in de Waddenzee gaat.

Grote vissen worden in enorme aantallen uit de Waddenzee gevist. Daar profiteren kleinere vissen van en die vormen nu juist het lievelingsmaal van zeehonden, die dus meer dan voldoende voedsel kunnen vinden. Vrouwtjes kunnen volop eten, zijn daardoor sneller klaar voor een volgende zwangerschap en werpen eerder, denken de wetenschappers.

Visecologen houden de Noordzeekust vanaf de Wadden tot aan Denemarken in de gaten. Zij constateren dat het zo goed gaat met de zeehond, dat de populatie binnenkort te weinig ruimte heeft in het leefgebied in de Waddenzee. Imares gaat mede daarom door met metingen, want het zou kunnen zijn dat de vrouwtjes weer langer zwanger zullen zijn als er te veel zeehonden komen. Dat er variatie is opgetreden in het geboortetijdstip is volgens de wetenschappers zeer bijzonder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.