Home

Achtergrond 379 x bekeken 23 reacties

ZLTO: neem duurzaamheid serieus

De veehouderij moet zich diepgaand beraden over de duurzaamheid van de sector.

Dat zegt voorzitter Hans Huijbers van de Zuidelijke Land en Tuinbouworganisatie (ZLTO). "De vrijblijvendheid moet er af."

De ZLTO organiseerde maandagavond een bijeenkomst voor de agribusiness over dit thema. De besloten bijeenkomst in het Tilburgse Willem II-stadion werd bezocht door een kleine honderd vertegenwoordigers uit de agribusiness en de provinciale overheden. Vooral de mengvoersector en de lokale Rabobanken waren goed vertegenwoordigd. Ook vertegenwoordigers uit de slachterijwereld, de zuivel en de provinciale overheden waren aanwezig.

"Voor ons als belangenbehartiger is het in de eerste plaats belangrijk dat we aangeven ook richting de zakenpartners van de veehouders, de erfbetreders, een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben op dit punt", zegt Huijbers.

Hij benadrukt dat zijn organisatie nog geen blauwdruk heeft van een duurzame veehouderij. Wel vindt hij het van belang de komende tijd het begrip duurzaam te concretiseren. "We moeten weg van de emotie. De discussies gaan uiteindelijk wél over de legitimiteit van de veehouderij."

Een van de belangrijkste problemen is het mest- en mineralenprobleem. Ook Huijbers onderkent dat. ”We zullen dat op moeten lossen samen met de veevoersector.”

Huijbers trekt de conclusie dat de belangenbehartigers en de agribusiness -sectoren een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben als het gaat om de vragen rond duurzame veehouderij. "De komende weken gaan we ons beraden hoe we hier mee verder gaan. Er zullen vervolgsessies komen waar de ZLTO een faciliterende rol in wil spelen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  snel een provincie worden van duitsland dan is het mest probleem opgelost en hebben we niet meer te veel vee in Nederland.. snapt nou niemand dat wij produceren voor de driehoek londen dortmunt parijs?

  Natuurlijk hebben wij hier per inwoner meer varkens dan noodzakelijk maar dit is wel een van onze export producten waarmee er nog geld bij de bv nederland binnenkomt, geld waarmee arme sloebers voorzien kunnen worden van een uitkering!

  Het wordt tijd dat de dierrechten eraf gaan, dan betaal ik wel 20 euro per kuub om de mest te hygieniseren en samen met de varkens over de grens af te zetten. Verduurzaming van de sector wordt tegengehouden door verkeerd gekozen regelgeving uit het verleden en zeker niet door onwelwillendheid van ondernemers!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Betekend ''duurzaamheid'' ook geleide economie??? en productieregulatie??? Wie kan mij tekst en uitleg geven??? Bij Voorbaat Dank !!!...

 • no-profile-image

  W Geverink

  De veehouderij kan ook in andere landen prima uitgeoefend worden hoor. Er zijn redenen waarom in nederland de veehouderij zo hard gegroeid is. 1. Fanatieke boeren met kennis van zaken. 2. Fanatieke banken die tot het uiterste gaan en niet zenuwachtig worden of hun geld terug eisen als het in de sector even wat minder gaat. 3. De centrale ligging in Europa en een super spoor en wegennetwerk. 4. Een relatief kleine afstand naar miljoenen consumenten. 5. Via de haven van rotterdam is het gemakkelijk om de tapioca graan soya etc voor het voer te importeren. Zo zijn er nog wel enkele te noemen. Dat zijn redenen waarom er veel vee is in nederland.

 • no-profile-image

  john

  de vraag is of we als burgers afhankelijk in de eu afhankelijk willen zijn van voedselproducenten aan de andere kant van de oceaan, ik in ieder geval niet! 60 jaar geleden heeft ons werelddeel geleerd hoe belangrijk een eigen voedselvoorziening is en gelukkig zijn er nog steeds wijzen die dit in stand houden, dat we nu ongeveer 15% van ons varkensvoer overzee halen is omdat daar een overschot aan is! nu wil hans nog eens 6 keer zoveel als het soja areaal oerwoud omkappen om daar varkens voor de eu te maken! Lekker duurzaam noem ik dat. ondertussen blijven we hier met een hoop restproducten zitten die we niet meer aan onze dieren kunnen voeren en moeten laten rotten = co2 en methaan uitstoot. dus in europa meer co2 productie en in brazilie minder regenwoud. voedselproductie verplaatsen is het slechtse wat ons in europa kan overkomen. Waar we ons wel hard v=oor kunnen en moeten is een systeem zoals in canada met de melk. Van elk product voldoende maken voor de eigen bevolking zodat we niet uit europa hoeven te exporten. dat noem ik duurzaamheid.

 • no-profile-image

  john

  piet waar moet die klepel dan hangen? ik ben nog jong en heb nog de energie en moed om de klepel op zijn plaats te hangen, zeg maar waar.

 • no-profile-image

  Hans

  Als de NL veehouderij duurzaam wil worden, dan mogen ze niet meer vee houden dan dat ze op NL grond aan voer voor die dieren kunnen verbouwen. De NL boer gebruikt in het buitenland een areaal om veevoer te verbouwen, groter dan wat ze in NL verbouwen. Je eigen "zichtbare" land zwaar bemesten en je buitenlandse "onzichtbare"land onderbemesten is verre van duurzaam, en het verbranden van mest is een doodzonde. Als het dan ook nog zo is dat twee-derde van de zuivel en het vlees geëxporteerd wordt, dan ben je met je duurzaamheid nog verder van huis. Het importeren van soja bonen, daar de olie uitpersen, en het soja schroot als zogenaamd afval aan de dieren voeren, en dat dier dan als medium voorstellen voor afval recycling, is is een farce, en niets anders dan "politieke voor de gek houderij" Het verbouwde veevoer zet je om in zuivel en vlees daar waar dat veevoer verbouwd wordt. Niet voor niets dat de Italiaan Piero Pini zijn slachterij in het Poolse Kutno gebouwd heeft. Pini heeft tenminste een VOC mentaliteit,als de Nederlandse veehouderij secor dat ook had, waren ze veel duurzamer.

 • no-profile-image

  a hamstra

  o wat zullen ze het samen eens geweest zijn .
  Z/L.T.O ,RABOBANK, en hun fabrieken'.
  zijn organisatie, de boeren vakbond heeft
  nog geen blauwdruk voor de veehouderij .nog op de legitimiteit van de veehoudeij,heeft de boeren vakorganisatie een antwoord.!!!!!!!
  waar is de boeren vakbond ,dan wel mee bezig????
  het mest en mineralen probleem,
  om mineralen niet in het grondwater te laten verdwijnen. maar opgenomen te laten worden door de planten,
  dat berijk je niet door (Z.L.T.O ) fabrieken ,mest te laten verwerken , tot kunstmest. en vervolgens in grote hoeveel heden op het land te strooien.
  die zal zeker in ons nat landje, omdat het te snel oplost, veel sneller wegspoelen in het grond water.
  mest er op, waar bij de mineralen veel beter verspreid worden opgenomen.omdat het langzaam verteerd
  beter voor de boer. beter voor het milieu.
  meer mest minder kunstmest het probleem van te veel aan mest is daar mee opgelost,
  waarom ,Z.L.T.O wilt u wel kunstmest en geen stront.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Melkveehouder,. Het Nederlandse klimaat is diervriendelijk zegt u, dat is waar, dat is een voordeel. De agrarische sector in NL heeft daar ook mee gewoekerd!!!... Met succes, ook dat is waar!!!... Als u het op uw melkveehouderij financieel/economisch goed op een rijtje hebt behoeft u zich geen zorgen te maken, ook dat is waar!!!... Maar NL is export-afhankelijk!!!... Dat betekend een risicovolle toekomst met onberekenbare prijzen met pieken en dalen!!!... Als ik het goed begrepen heb, is dat niet duurzaam!!!... Tenslotte weet u precies waar uw mogelijkheden/kansen liggen en als de baten hoger zijn dan de kosten en u plezier in uw werk heeft, zeg ik, ga zo door!!!... Stoppen of verhuizen kan altijd nog. M. vr. groet, piet.

 • no-profile-image

  Hans

  Nou John, dan stop je toch met veevoer importeren!!!vlees maken begint bij grond en niet bij het varken. Dus die tarwe, dat wisselgewas, dat is duurzaam, maar die tapioca en die soja niet, want de stront komt wel op die tarwe grond maar niet op die soja en tapioca grond.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @John de wereld draait door inclusief haar ontwikkelingen!!!... Nederland is kampioen in de agrarische sector, dat is waar!!!... Maar er zijn ook heel veel nederlanders verhuist naar het Buitenland om hun expansiedriften te bevredigen!!!... Dat is de belangrijkste klepel die ik bedoel !!!... Bij de snijbloemen heb ik die ontwikkelingen in de 90 tiger jaren aan zien komen, nu zie ik dat bij de melk en vleesproductie!!!... Maar John, ik ben ook slechts een profeet die brood eet!!!... Laten wij hopen dat ik mij ernstig vergis, groeten.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hans, mestkorrels zijn door bewerking gewoon te duur gemaakt. Wat ik bedoel ik gewoon de mest onbewerkt exporteren en transporteren middels retourvracht als de soja/tapioca in de havens wordt afgeleverd.
  En omdat er veel meer doorvoer dan gebruik van grondstoffen plaatsvindt, kan er veel meer (Nederlandse) mest teruggebracht worden dan dat de Nederlandse veehouder gebruikt. In principe brengt hij de mest van de voedselproductie die geëxporteerd wordt weer terug bij de producent van soja/tapioca. Dan is de kringloop toch gesloten? Maar nog een vraag: wat kostte bij jullie dan de NPK uit kunstmest t.o.v. de mestkorrels. Of wordt/werd er bij jullie helemaal niet bemest?

 • no-profile-image

  Van Binsbergen

  Daar kom je vanzelf op uit Piet. Het aanbod afstemmen op de vraag en niet slepen met grondstoffen over grote afstanden. Dus voer van Europese bodem (incl eiwit).

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Piet, je vergeet iets heel belangrijks; Nederland heeft met haar zeeklimaat nu eenmaal een optimale leefomgeving voor de dieren. En iedere keer die discussie over afzet of het consumeren rondom de productie of hier het aanbod op afstemmen. Als we deze uitleg van duurzaamheid op alle sectoren zouden toepassen, dan zag de wereld er vanaf morgen heel anders uit. We hebben in Nederland geen mijnen voor ijzererts en toch rijden we auto's, fietsen etc. etc. En waarom transporteren we dan gas over grote afstanden? Lijkt me nou niet bepaald te stroken met de duurzaamheidsgedachte om duurzaam opgeslagen CO2 over verre afstanden te transporten om daar de lucht te vervuilen.

 • no-profile-image

  gert

  Ook een duurzaam inkomen met kostendekkende prijzen,daar gaan we voor !

 • no-profile-image

  john

  voedsel aan de andere kant van de oceaan halen vind ik ook alles behalve duurzaam. Na de tweede wereld oorlog kwam men er al achter dat het voedsel zoveel mogelijk lokaal geproduceerd moet worden om bij een of andere storing in de samenleving zoals oorlogen en handels belemmeringen er voldoende voedsel beschikbaar is. Blijven jullie daar in brazilie maar voor zuid en noord amerika produceren. Houd jullie tapioca en sojaschroot en vlees maar daar, dan komt het in europa ook goed.

 • no-profile-image

  Hans

  Meneer Geverink, u vergeet subsidie, marktbescherming en exportrestituties te noemen, zonder deze stort de NL veehouderij als een kaartenhuis in elkaar.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  John in sommige opzichten hebt gij ''de klokken wel horen luiden'' Maar ge weet nog niet in alle opzichten waar de klepels hangen!!!... Wie A zegt, moet dan ook B zeggen!!!... Waarschijnlijk betekend dat méér als gij nu denkt!!!... groeten.

 • no-profile-image

  john

  voedsel verbouwen om varkens te voeren is verre van duurzaam hans! Dat daar in Polen nu vele hectares opgeofferd worden om voer te telen voor de varkens bij die slachterij noem ik verspilling van landbouwgrond! varkens leven waar mensen zijn omdat ze de producten die ontstaan bij de voedselproductie voor mensen om kunnen zetten in hoogwaardig vlees en een goede meststof. In nederland wordt veel tarwe geteeld waar geen brood van te maken is.. waarom wordt die tarwe geteeld? als wisselgewas om de bodem gezond te houden voor de teelt van aardappelen en bieten etc. Waar moeten we met die tarwe heen? juist varkensvoer!. Zo zijn er nog veel meer reststromen die onze varkens omzetten in voedsel. Het omzetten van deze stromen is het bestaansrecht van de varkenshouderij en dat is duurzaam! En als deze mest dadelijk in fabrieken omgezet kan worden in hoogwaardige meststoffen met een goede voorspelbaarheid en betrouwbaarheid kunnen we onze akkers (en die van de rest de eu) nog efficienter bemesten. Dit zijn dingen die wij als sector beter uit moeten dragen!.

 • no-profile-image

  Leen

  Duurzaamheid is in de mode zeker? Kan Huijbers mooi mee scoren om elders in het pluche te verdwijnen. Ondertussen heeft hij de sector mooi uitgehold. Mijn stelling: Niks zo duurzaam dan de gangbare Landbouw!

 • no-profile-image

  Hans

  Melkveehouder, een jaar of 6 geleden werden ze bij ons aangeboden, mestkorrels uit Nederland. De enigste die ze konden betalen waren de biologische koffietelers omdat toen de koffie stuiter duur was. Scheepsladingen vol!!!! sorry

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hans, dat overheden er voor zorgen dat de soja- en tapioca velden niet met organische mest bemest mogen worden, dat kun je de Nederlandse veehouder toch niet verwijten? Als morgen deze natuurlijke kringloop wordt toegestaan, gaan er overmorgen scheepsladingen vol naar deze akkers toe. Maar ja, politiek hè. Het opwerpen van allerlei veterinaire risico's bij de export van mest is ook een vorm van protectionisme. En dan maar op die Russen afgeven!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Het Aanbod afstemmen op de Vraag'', schrijft meneer @van Binsbergen uit El-Centro. Als dat duurzaam betekend, is het zeer verstandig om daarover van gedachten te wisselen!!!... Vervolgens is het verstandig daar ook daadwerkelijk iets aan te doen!!!... Maar, schrijft van Binsbergen verder daar komen wij vanzelf op uit!!!... Dat denk ik ook, NL is tenslotte geen eiland. En in Duitsland, Frankrijk en Polen zijn ook boeren die varkens kunnen mesten!!!... Koeien melken ook trouwens!!!...

 • no-profile-image

  john

  Dat nederlanders naar het buitenland verhuizen om daar voedel, bloemen, huizen, eilanden, bruggen etc te creeeren is echt geen probleem. De kennis en de kunde is er daar moeten we wel gebruik van maken wereldwijd. Maar er is een verschil tussen 'luxe' producten en basivoorzieningen zoals: voedsel, kleding, bouwmaterialen, energie etc zouden op elk werelddeel zelfvoorzienend moeten zijn. Op deze manier komt er een duurzame economie en zijn we niet afhankelijk van landen overzees.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.